Na 2. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, održanoj u petak, zastupnici su, sa 23 glasa „za“ i 11 „protiv“, usvojili Odluku o potvrđivanju Vlade Zeničko–dobojskog kantona, čime je Amra Mehmedić postala prva premijerka Zeničko-dobojskog kantona, koja je, u svom ekspozeu, iznijela i osnovne principe djelovanja Vlade u narednom mandatnom periodu.
„Ono što mi želimo da radimo jeste da budemo jako transparentni u svom djelovanju i da, jednostavno, svu komunikaciju sa građanima, sa svim ostalim zainteresovanim skupinama otvorimo i da sarađujemo. U tom dijelu, jako smo sretni da se ovo okončalo i mogu da tvrdim, i za sebe, i za Vladu, da ćemo raditi jako odgovorno, da ćemo svo svoje znanje i kapacitete upotrijebiti da ova Vlada funkcioniše što bolje i da budemo što uspješniji u svom zajedničkom radu“, kazala je, između ostalog, Mehmedić.
Da li je bilo kršenja Zakona o Vladi ZDK i Poslovnika o radu Skupštine?
Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) i bivši premijer ZDK-a Mirnes Bašić postavio je pitanje da li su se obje tačke dnevnog reda, odnosno Prijedlog odluke o izboru stalnih radnih tijela 9. saziva Skupštine te Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade, mogle naći na sjednici Skupštine, imajući u vidu Zakon o Vladi ZDK te Poslovnik o radu Skupštine. Isto je pitao i Alija Ogrić, predsjednik Kluba zastupnika SDA, ističući i da su dobili tek 14, od ukupno 85, pozicija u radnim tijelima Skupštine, te da Bošnjaci kao konstitutivni narod u prijedlogu nove Vlade procentualno nisu dovoljno zastupljeni prema odredbama Zakona o Vladi ZDK, zatraživši zaštitu vitalnog nacionalnog interesa „Kada je u pitanju izbor stalnih radnih tijela, izborni rezultati koje je postigla SDA nama donose 31%, odnosno 26 pozicija u radnim tijelima Skupštine ZDK. Mi smo dobili 14, od 85, pozicija. Smatramo, i tražili smo da se ta odluka vrati Komisiji za izbor i imenovanja i da SDA dobije onoliko koliko je izbornim rezultatom i predviđeno. Kada je u pitanju druga tačka, smatramo da je izbor nove Vlade protivzakonito urađen, na način da je prekršen član 6. Stav 4. Zakona o Vladi ZDK, na način da nije ispoštovan nacionalni paritet ministara u Vladi, a to je sedam Bošnjaka, te po dva Hrvata i Srbina. Iz tog razloga Klub SDA nije podržao prijedlog nove Vlade“, kazao je Ogrić.
Upravo je zato, a na prijedlog SDA, održana i sjednica Kluba Bošnjaka, na kojoj nije izglasan ni dnevni red, pa se o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, odnosno nedovoljnoj nacionalnoj zastupljenosti i povredi Zakona o Vladi ZDK nije ni moglo diskutovati. „Ishod ove sjednice je takav da je za predloženi dnevni red glasalo 10 Bošnjaka u Klubu, ostali su bili uzdržani, tako da sam sjednicu prekinuo. Klub SDA će poduzeti sve zakonite radnje vezano za narušavanje, odnosno ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka u Vladi ZDK“, rekao je Ćazim Huskić, predsjednik Kluba Bošnjaka.
U vlasti i HDZ i DF
Imenovanjem nove Vlade ZDK riješene su i dileme oko toga da li će HDZ biti dio vlasti, odnosno da li će HDZ i DF biti zajedno u u ovoj koaliciji i djelovati u ZDK. „Kada je u pitanju HDZ, na početku smo kazali da ćemo biti dio parlamentarne većine i vidjeli ste ko čini parlamentarnu većinu sa državne, preko federalne razine, ovdje do ZDŽ. Kada je u pitanu DF, mi sa DF-om nismo razgovarali i oni su dio parlamentarne većine, dolaze iz bošnjačke kvote i, u tom dijelu, nastavljamo rad i činimo dio parlamentarne većine“, rekao je Ivo Tadić.
Novi ministri
Osim premijerke Mehmedić, novi ministri u Vladi ZDK su: Samir Šibonjić (Ministarstvo za privredu, NES), Dženana Čišija (Ministarstvo finansija, DF), Benjamin Sinanović (Ministarstvo unutrašnjih poslova, SDP), Adnan Sirovica (Ministarstvo za boračka pitanja, DF), Edin Hasaničević (Ministarstvo za pravosuđe i upravu, Naša stranka), Vinko Marić (Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, BHI-KF), Tanja Radoš-Kosić (Ministarstvo zdravstva, HDZ), Zlatko Jelić (Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, HDZ), Draženka Subašić (Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, SDP) i Danijel Pašić (Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, SDP). (A.Hrnjić-Kukić)