JU Mješovita srednja industrijska škola u Zenici predstavila je u petak, na uličnom štandu na “Trgu Alije Izebegovića”, novo trogodišnje zanimanje “Instalater fotonaponskih sistema”, koje će biti uvedeno od nove školske godine, saopćila je Press služba.
Tim stručnih profesora
Zainteresovani učenici i njihovi roditelji, kao i drugi građani, mogli su dobiti više informacija o novom zanimanju koje je pobudilo pažnju javnosti s obzirom da nudi dobru perspektivu, jer fotonaponski solarni sistemi postaju sve popularniji i traženiji, a s druge strane nedostaje edukovanih i kvalifikovanih radnika za instalisanje ovih sistema.
“Uvođenje novog zanimanja pokazuje našu posvećenost praćenju potreba tržišta rada i daje adekvatan odgovor na zahtjeve koji se u tranformaciji na obnovljive izvore energije postavljaju pred našu zemlju. Učenici koji završe svoje obrazovanje i steknu kvalifikaciju za zanimanje Instalater fotonaponskih sistema bit će osposobljeni da montiraju fotonaponske sisteme, postavljaju električne instalacije i spajaju sve komponente, a takođe će se moći brinuti i za njihov nadzor, redovno održavanje i otklanjanje kvarova. Nastavu će voditi tim stručnih profesora koji je prošao i specijalizovanu obuku”, rekao je Selvedin Botić, direktor JUMS Industrijska škola Zenica.
Upis učenika
Ovog mjeseca je upis prve generacije učenika, a pored ulične promocije, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Industrijska škola u Zenici, u saradnji sa Švicarskim Caritasom i Centrom za ekologiju i energiju, 12. juna će organizovati okrugli sto za predstavnike obrazovnih institucija, privrednog sektora, organizacija civilnog društva i medija.
Podrška partnera
Navedene aktivnosti su dio projekta “Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva” koje realizuju Centar za ekologiju i energiju i Švicarski Caritas, a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a.