Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona saopćila je da je od 28. februara do 9. marta vršila pojačan inspekcijski nadzor primjene Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.
Prekršajni nalozi
Inspekcijski nadzori izvršeni su kod 38 pravnih i fizičkih lica koji obavljaju trgovinsku djelatnost, od kojih je kod 22 pravna i fizička lica utvrđen prekršaj i protiv kojih su izrečena 43 prekršajna naloga.
“KUZIP će u narednom periodu nastaviti pojačan inspekcijski nadzor nad primjenom Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namjernice i druge proizvode, te se pozivaju pravna i fizička lica da usklade svoje poslovanje u skladu sa navedenom odlukom”, navodi se u saopćenju.
Lista proizvoda
Vlada Federacije BiH donijela je u jeku pandemije virusa korona odluku o “zamrzavanju” marži na 17 proizvoda zaključno s 31. decembrom 2020. godine. Marže se ne smiju povećavati na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 % m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.