Zaoštravanje političke situacije u BiH nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, izazvalo je paniku među građanima koji su navalili u tržne centre i supermarkete kupujući veće količine životnih namirnica, posebno brašna, ulja, šećera, tjestenine, konzervi…
Talas poskupljenja
Iako vlasti uvjeravaju da namirnica, posebno brašna, ima dovoljno na zalihama, u marketima je još uvijek teško pronaći veća pakiranja ove osnovne životne namirnice. Dodatnu paniku izazvalo je poskupljenje goriva krajem prošle sedmice, koje će zasigurno izazvati novi talas poskupljenja. Slična situacija desila se na početku pandemije virusa korona kada su građani preko noći ispraznili rafe u marketima, ali se ubrzo ispostavilo da za to nije bilo potrebe jer je opskrba nastavljena bez problema.
Zamrznute marže
Vlada Federacije BiH je krajem 2020. godine odlučila da “zamrzne” marže na 17 proizvoda, i to: pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 % m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun, ali nije mogla uticati na nabavne cijene koje diktira svjetsko tržište.
Inspekcijske kontrole
Navedena odluka Vlade FBiH i danas je jedini pravni osnov za postupanje inspekcije, koja je sa eskalacijom situacije krenula u pojačanu kontrolu. Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona za naš list su saopćili da je Kantonalna tržišno-turističko-ugostiteljska inspekcija 28. februara i 02. marta izvršila nadzor kod 10 subjekata koji obavljaju djelatnost trgovine, a utvrđeno je da se šest trgovaca ne pridržava marži koje su zamrznute s 31. decembrom 2020. godine.
“Protiv ovih subjekata su poduzete mjere u skladu sa zakonom, te je izrečeno 12 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 7.500,00 KM. Inspekcijski nadzori nad primjenom ovih odluka će se provoditi i u narednom periodu”, naveli su iz kantonalne Inspekcije.