Drastičan rast troškova života koji radnici i građani vide i osjete na svakom koraku dobio je i svoju zvaničnu statističku potvrdu. Prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, inflacija u BiH je na rekordnom nivou i rapidno se smanjuju kupovna moć novca i efektivne plate radnika. Podaci objavljeni na stranici Zavoda pokazuju galopirajući rast inflacije u januaru 2022. godine u odnosu na prosjek 2021. godine: Ukupni indeks – 5,1%; Indeks hrane – 8,1 %; Električna energija, stanovanje, plin i drugi energenti – 7,5%, te Prijevoz – 7,8%.
„Ovo je alarm koji od svih donosilaca odluka u ovoj zemlji traži da budu u stalnom zasjedanju i da hitno izađu sa konkretnim i sveobuhvatnim mjerama koje će barem ublažiti ovaj udar na ionako težak materijalni položaj radnika i građana ove zemlje“, kaže Selvedin Šatorović, predsjednik SSS BiH u ovorenom pismu koje je Savez uputio predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH.
„Od vas, kao donosilaca odluka i nadležnih organa, na prvom mjestu zahtijevamo hitno donošenje Zakona o minimalnoj plati u skladu sa prihvaćenom inicijativom SSS BiH iz prošle godine. Podržavamo istovremeno umanjenje doprinosa i poreza, s tim da se zakonom mora osigurati da pozitivna razlika završi u džepu radnika, a ne poslodavaca. Također, zahtijevamo stavljanje inspekcijskih organa, u punom kapacitetu, u službu provođenja neposredne i efektivne kontrole cijena osnovnih životnih namirnica, u skladu sa Odlukom o kontroli cijena od 8. aprila prošle godine, kao i kontrolu cijena lijekova i goriva. Zahtijevamo da se bez ikakvog politikantstva najozbiljnije razmotrite sve inicijative koje idu u pravcu smanjenja ili usporavanja rasta cijena, uključujući i umanjenje ili ukidanje PDV na osnovne životne namirnice, lijekove, kao i suspenziju akciza na gorivo, bez obzira da li takve inicijative dolaze od pozicije ili opozicije! Interes građana i radnika ove zemlje mora biti stavljen u prvi plan, sve drugo je nebitno“, navodi se, između ostalog, u pismu.