Prošle sedmice je u Manchesteru (Velika Britanija) održano Svjetsko seniorsko paraplivačko prvenstvo na kojem je u disciplini 50 metara delfin nastupio Ismail Zulfić, član Plivačkog kluba „SPID“ Sarajevo, jedinog plivačkog kluba u Bosni i Hercegovini koji je namijenjen osobama s invaliditetom. Klub je osnovan krajem 2015. godine s ciljem rehabilitacije, resocijalizacije i pozitivne inkluzije osoba s invaliditetom u društvo i društvene aktivnosti kroz plivanje i vodene sportove. Uz Zulfića na ovom takmičenju našu državu je predstavljao i Ismail Barlov koji je na 50 metara prsno bio četvrti, dok je trku u disciplini 150 metara miks završio na sedmom mjestu uz isplivanu A normu za nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Zulfić je svoju utrku završio u vremenu od 45.95 te zauzeo deveto mjesto.


Podsjećamo da je Ismail Zulfić dobitnik Priznanja za izvrsnost i motivaciju na manifestaciji izbora najboljih sportista Zeničko-dobojskog kantona koji organizuje Naša riječ. Veliki borac i rođeni pobjednik iza sebe već danas ima brojna sportska dostignuća i pregršt medalja.


– Prvi i istorijski nastup naše reprezentacije na jednom Svjetskom prvenstvu je završen i iznad naših očekivanja. Riječ je o dječacima koji imaju svega 12 godine. Barlov je pritom bio nadomak medalje i sve ostvareno je pokazatelj da smo na pravom putu -kazao je Amel Kapo, selektor paraplivačke reprezentacije BiH.