Nogometaš Miralem Pjanić i košarkašica Marica Gajić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, odlučio je ovo jednoglasno žiri 20. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji „Nezavisnih novina“ i Radio-televizije BiH. Srca čitalaca Nezavisnih i posjetilaca njihovog portala ove godine osvojio je rođeni borac u vodi i životu, plivač Ismail Zulfić.
Leptir bez krila, kako ga odmilla zovu, pokazao je da je pravi borac i istinska inspiracija. Od dječaka koji se plašio vode postao je plivački šampion, koji s Plivačkim klubom „Spid“ i trenerom Amelom Kapom ruši brojne barijere i granice.
– Iako je Ismail omiljen u društvu, i svi ga prepoznaju kao heroja i velikog borca, ova nagrada nas je prijatno iznenadila jer nismo očekivali da će pobijediti. U konkurenciji je bilo dosta dobrih sportista i svi su stariji od njega. Naravno da uvijek postoje potajna nadanja i priželjkivanja, ali u konačnici nismo se nadali. Svaka nova nagrada ili priznanje daje vam dodatnu motivaciju i snagu da budete još veća podrška i oslonac svome djetetu -kažu Ismailovi roditelji.
Ismail je četvrti razred OŠ „Hasan Kjafija Pruščak“ i redovno pohađa nastavu iako ide na treninge u Sarajevo tri puta sedmično. Ima veliku podršku od cijele škole, a posebno od svojih drugara iz školske klupe i učiteljice Nadire. Svaki put kad osvoji medalju ili trofej donosi ih u školu da svoju radost podijeli s prijateljima.