Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) doznačilo je u srijedu egzistencijalnu naknadu za mjesec novembar demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina. Kako je saopćila Press služba, naknadu je dobilo 3.633 korisnika koji su uneseni u ISVDV sistem, a doznačena su sredstva u ukupnom iznosu od 573.516 KM.
Za ovu namjenu iz budžeta za 2020. godinu izdvojeno je 5 miliona KM, a ove godine iznos će se povećati na više od 7 miliona KM.
“Očekujemo da će se broj zahtjev povećavati i da ćemo u konačnici ove godine imati između 4 i 5 hiljada korisnika naknade”, rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.
Vlada ZDK-a donijela je Uredbu o isplati egzistencijalne naknade u martu 2020. godine, primjena je započela dva mjeseca kasnije, a do sada je ukupno isplaćeno sedam naknada.
Branitelji mlađi od 57 godina pravo na egzistencijalnu naknadu ostvaruju u kantonima, a stariji od 57 godina sa nivoa Federacije BiH. Pravo na naknadu imaju nezaposleni branitelji koji su od aprila 1992. do decembra 1995. u redovima Oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca, odnosno 12 mjeseci ako su postali branitelji kao maloljetnici ili šest mjeseci po stjecanju punoljetstva. Iznos naknade utvrđuje se množenjem osnovice u iznosu od četiri KM sa brojem mjeseci provedenih u OSBiH.