Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je jučer (ponedjeljak) da je 10. novembra s krajem radnog dana zatvoren Javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći kao podrške BiH u prevazilaženju energetske krize.
Prema posljednjem presjeku u aplikaciju koju je za Ministarstvo uradio UNDP BiH dosad su unesene 180.322 prijave kojima su obuhvaćene 356.642 osobe.
Prema rodnoj zastupljenosti od ukupnog broja 203.443 prijavljenih članova domaćinstava su ženskog roda, a 153.448 muškaraca.

Delić

Po kategorijama, najviše prijava uneseno je u kategoriji penzionera, dosad 126.098, zatim u kategoriji primatelja dječijeg doplatka 30.623, u kategoriji primatelja stalne novčane pomoći 23.921 i u kategoriji samohranih roditelja 1.647 unesenih prijava do ovog trenutka.
Među općinama koje su unijele najveći broj prijava su Zenica i Visoko.
“Važno je napomenuti da su svih 79 općina i gradova učestvovali u realizaciji ovog javnog poziva i da se u svim općinama prijave svakodnevno unose u aplikaciju. Ovima najbržima želim čestitati na požrtvovanosti i trudu da svi zajedno što prije obezbijedimo isplate sredstava građanima, a svim općinama i gradovima želim zahvaliti na prihvatanju saradnje i odličnom radu u proteklom periodu”, kazao je Delić.
Tokom ove sedmice općine će u aplikaciju unositi preostale prijave, nakon čega se steći uvid u podatke koliko prijava je ukupno podneseno na javni poziv. Po zatvaranju aplikacije slijedi uparivanje podataka iz prijava s podacima iz Porezne uprave.
“Poslije toga imat ćemo privremeni spisak kojem će građani moći pristupiti preko aplikacije i provjeriti status svoje prijave. U tom periodu će domaćinstvima koja se ne budu nalazila na spisku uspješnih prijava, biti ostavljena mogućnost podnošenja prigovora kako bi se izvršile dodatne provjere prije formiranja konačnog spiska”, pojasnio je Delić te dodao da će na osnovu konačnog spiska Vlada FBiH donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti općinama i gradovima.
Nakon toga općine i gradovi će isplate izvršiti prema krajnjim korisnicima, a kako je kazao ministar Delić, daće sve od sebe da postupak okončaju prije kraja ove godine.