Neobičnu priču donosimo iz Mravića u Doboj Jugu gdje je imam Sabit ef Šiljić proveo gotovo 43 godine. Brojni vjernici i ulema od Gračanice do Zenice, su se na veličanstven način oprostili od svog imama koji ovih dana odlazi u zasluženu mirovinu. Kao 23 godišnji imam Šiljić je u Mraviće na službu došao daleke 1978. godine i tu ostao duže od 42 godine. Kroz mektepsku nastavu na životni put je ispratio brojne generacije.
-Veliki čovjek i postojan karakter. Dijelio je dobro i zlo sa svojim narodom i kada je bilo najteže. Sasvim sigurno, jedna harizmatična ličnost među imamima i među ulemom-kaže Osman Hopić iz Mravića.
-Ja ovdje dolazim iz svog džemata svakog ponedjeljka klanjati jaciju samo zbog njega-dodaje Mehmedalija Zaimović iz Matuzića.
-Zahvalio bih se, prije svega, džematlijama koji su vrijedni. Da nije bilo ovakvih džematlija ne bih ja skuckao ovdje ovoliko godina. Posebno mi je drago što će me naslijediti moj učenik-kaže nam ushićeno Sabit ef. Šiljić.
Kako bi osigurali da njihov imam i poslije odlaska u penziju ostane s njima vjernici su mu izgradili kuću.
Uz muftiju zeniičkog Mevludina ef. Dizdarevića i brojnu ulemu ispraćaju je prisustvovao i općinski načelnik Mirnes Tukić.
-Veliki čovjek, veliki humanista, veliki prijatelj i komšija. Mi smo mu izuzetno zahvalni i naravno da će on ostati s nama ovdje, ako Bog da, i nakon svega ovoga-kazao je Tukić.
Imam Šiljić je do sada tri puta obavio hadž. 111 puta je darovao krv. Dobitnik je visokog ratnog priznanja „Srebrni štit“. Na kraju poručuje svima u BiH.
-Da budemo jedinstveni, da radimo, da gradimo, da izgrađujemo kako bi bilo nama bolje, kako bi bilo našim generacijama bolje i da se volimo-ističe Šiljić.
Od daleke 1977. godine imam Sabit Šiljić druguje s motorima i bajkerima.