Komisija za primopredaju Autobuske stanice Grada Zenica obišla je jučer (ponedjeljak) objekat s peronima i otvoreni prostor Autobuske stanice kako bi utvrdila stvarno stanje.
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je nedugo potom Zaključak kojim se odobravaju sredstva u iznosu od 29.000,00 KM stečajnom upravniku JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica na ime isplate doprinosa za radnike JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica.
Predstavnici Sindikalne organizacije radnika JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica zahtijevali su uplatu ovih sredstava kako bi uklonili autobuse koji su parkirani na Autobuskoj stanici, a vlasništvo su Zenicatransa.
– Uplatom ovih sredstava omogućeno je da radnici JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica, njih 82, ostvare pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti. Radi se o naknadi koja iznosi 40 posto od prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca. U toku sutrašnjeg dana (danas) uputit ću radnike na evidenciju nezaposlenih. Ovo dalje znači da su se stekli uslovi i za primopredaju Autobuske stanice Zenica na privremeno upravljanje Privrednom društvu „Prevoz Putnika“ d.o.o. Zavidovići -izjavio je stečajni upravnik Samir Sunulahpašić i potom se zahvalio se gradonačelniku Kasumoviću i Gradskoj upravi Zenice na saradnji po ovom pitanju.
Dodao je da je ispitno i izvještajno ročište zakazano za 24. mart ove godine kada će se tačno znati novčane obaveze dužnika i broj prijavljenih potraživanja.
Inače, Komisija za primopredaju Autobuske stanice Grada Zenica obišla je jutros objekat sa peronima i otvoreni prostor Autobuske stanice kako bi utvrdila stvarno stanje.
Stečajni postupak nad imovinom pravnog lica Javno komunalno preduzeće „Zenicatrans- prevoz putnika“ dioničko društvo Zenica otvoren je po osnovu rješenja Općinskog suda u Zenici od 21. decembra 2020. godine.
– Žao mi je što su građani Zenice, kao i svi drugi koji su se zatekli u Zenici bili prinuđeni da više od godinu dana u autobuse ulaze sa ulice. Grad Zenica ničim nije doprinio takvoj situaciji. Ali, kako sam i obećao iznašli smo rješenje i za ovaj problem -rekao je Kasumović.