Najbolji bh. atletičar i član Atletskog kluba „Zenica“ Amel Tuka prošle sedmice je na Atletskom stadionu „Kamberovića polje“ nastavio pripreme za Evropsko prvenstvo koje se održava u Minhenu od 15. augusta.
Izuzetno snažna konkurencija
S Tukom je u Zenici boravio i njegov trener Gianni Ghidini koji je u izjavi za Našu riječ kazao da su mali zdravstveni problemi koje je Amel imao stvar prošlosti.
– Nastavili smo s pripremama za Euro iako vremenski uslovi u julu nisu bili najbolji zbog visokih temperatura. Sad smo negdje na 90% i nadam se da ćemo u Minhenu imati 100% do finala. Konkurencija je izuzetno snažna, tu je mnogo kvalitetnih Poljaka, Francuza, Britanaca i Španaca. Ove godine imamo 10 vrlo brzih Europljana na 800 metara. Naš cilj je izboriti nastupu finalu -kazao je Ghidini i dodao na kraju da je Tuka u Zenici imao kvalitetne uslove za rad ali da nedostaje uobičajeni ljetni boravak na planini gdje je svježije i zrak čišći.
U pauzi između brojnih krugova na stazi, Amel je ponovio da je Svjetsko prvenstvo u dogovoru s trenerom propustio zbog neadekvatne forme u tom trenutku.
– Izgleda da je tijelo počelo reagovati na sve ove treninge i kockice su se počele slagati. Sam početak sezone nije išao prema planu iako smo radili naporno, posebno bazne treninge zimus. Prva trka na otvorenju sezone u Italiji je bila s vremenom 1:46.15 što je prilično dobro za sami početak. Međutim, trke poslije nisam mogao da povežem i uđem u formu kako sam želio. Ne znam zbog čega sam imao teške noge -kazao je Tuka te dodao da je s trenerom u protekle dvije sedmice radio izuzetno dobro i korak mu je sve lakši.
Lični cilj: borba za medalju
– Očekujemo da u narednim danima izbrusimo formu kako bih u Minhenu mogao dati sve od sebe. Dovoljno je vremena da se povežu još neke sitnice. Naravno da je moj lični cilj borba za medalju ali s obzirom na konkurenciju mislim da će trebati trčati jako brzo da bi se ušlo u finale među osam najboljih. Znam da ću morati biti jako oprezan i strpljiv u kvalifikacijama i polufinalu, sve je puno lakše kad dođe samo finale -rekao je Tuka koji će posljednju provjeru pred nastup u Minhenu imati na utrci Dijamantske lige koja se 6. augusta održava u Poljskoj.