Odbojkaške reprezentativke Bosne i Hercegovine su u zeničkoj Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ izborile historijski nastup na Evropskom prvenstvu koje će se u periodu od 18. avgusta do 4. septembra igrati u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji. Naše djevojke su takmičenje u okviru Grupe F završile na drugoj poziciji, iza reprezentacije Češke.
Selektor Stevan Ljubičić kaže da je plasman na Euro zaslužen. – Ja sam presretan, prije svega, zbog ovih djevojaka. U ovakvoj smo atmosferi radili od prvog dana, a, evo, završili smo i izborili plasman na Prvenstvo Evrope. Zahvalio bih se i svim ljudima koji su bili uz nas. Prije svega predsjedniku Aliji Fatiću, ali i svim ljudima iz Saveza, cijeloj bosanskoj javnosti na punoj podršci, gradu Zenici, Kaknju… Presretan sam, ali ovo je tek početak. Lijepa priča se nastavlja -rekao je Ljubičić.
Edina Begić i Edina Selimović su izjavile da su presretne zbog plasmana na Euro za koji smatraju da je i više nego zaslužen, te da bh. odbojku treba podići na veći nivo. – Osjećaj je nevjerovatan, nismo svjesne da smo na Evropskom prvenstvu. Ove djevojke to zaslužuju i BiH zaslužuje da bude na EP -rekla je Begić. – Presretne smo sve. Srce lupa na sve strane. Imamo ekipu koja je zaslužila da se plasiramo na EP i da podignemo bh. odbojku na malo veći nivo -izjavila je Selimović.
Podsjećamo da su prije odbojkašica plasman na naredna Evropska prvenstva izborile i košarkašice, košarkaši, rukometaši i futsal reprezentacija naše države.