Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, pravo glasa na Općim izborima imalo je 3.368.666 birača, a iz CIK-a su saopćili da je od ukupno 3.278.376 registrovanih birača na redovnim biračkim mjestima glasalo njih ukupno 1.652.501, tako da izlaznost birača iznosi 50%.
Zamjenski predsjednik Gradske izborne komisije Zenica Muamer Kovač kazao je da je kompletan izborni materijal biračkim odborima dostavljen na vrijeme, uključujući i odluke o imenovanju biračkih odbora, da je izborni dan na području grada Zenica tekao bez većih problema, te da je šest biračkih mjesta otvoreno uz kraće, odnosno zakonom dozvoljeno, kašnjenje.
„Nadljudskim naporima većine članova Gradske izborne komisije Zenica do kasnih noćnih sati radilo se na popunjavanju biračkih odbora, kako bi se stvorile sve pretpostavke za održavanje Općih izbora 2022. godine u skladu s važećim pravnim okvirom. Obzirom da veliki broj političkih subjekata ovjerenih za učešće na izborima u našoj izbornoj jedinici nije dostavio prijedloge za članove i zamjenike članova biračkih odbora, iako su uredno pozvani da iste dostave, te da su i predloženi članovi političkih subjekata u značajnom broju odustajali od angažmana u biračkim odborima i da sa današnjim danom odustaju iz nepoznatih razloga, Gradska izborna komisija Zenica i pored svih napora nije bila u mogućnosti da donese konačnu odluku o imenovanju biračkih odbora, što se prvenstveno odnosi na imenovanje zamjenskih članova biračkih odbora. Ovim putem želimo da vas upoznamo i sa javnim istupom zamjenske članice Gradske izborne komisije Zenica Amile Begagić Jerković koja je u izjavi za medije, a vijest su prenijeli brojni portali, izrazila otvorenu sumnju u regularnost formiranja biračkih odbora u gradu Zenica za Opće izbore 2022. upravo u pogledu imenovanja biračkih odbora. Gradska izborna komisija Zenica odbacuje sve sumnje u regularnost imenovanja biračkih odbora, pogotovo, kao što je naprijed navedeno, iz razloga što je kompletan proces imenovanja biračkih odbora bio transparentan od samog početka“, kazao je, između ostalog, Kovač.
Tokom izbornog dana, a prema riječima Elvedina Fišeka, portparola Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, nisu zabilježeni veći problemi, odnosno incidenti koji bi utjecali na regularnost izbora u ovom kantonu.
„Kada su u pitanju slučajevi u kojima su policijski službenici intervenisali, u dva slučaja se radilo o postojanju osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo, u dva slučaja o narušavanju javnog reda i mira i desila su se dva slučaja koja su okarakterisana kao incident. Obezbjeđenje biračkih mjesta je proteklo uredno. U vrijeme kada su policijski službenici bili u prostoru gdje je birački odbor radio, obustavljeno je glasanje sa minimalno potrebnim zadržavanjem u odnosu na posao koji su vršili te je, nakon izvršenih poslova, glasanje nastavljeno redovnim tokom. Dakle, nije bilo većih i težih problema“, kazao nam je Fišek.
Koalicija „Pod lupom“ je u toku izbornog dana reagovala na ukupno 83 teže izborne nepravilnosti. Uloženo je 16 primjedbi u Zapisnike o radu biračkih odbora. Građani su Koaliciji „Pod lupom“ uputili 90 prijava: prednjače 33 prijave o umrlim licima na biračkom spisku, zatim 14 prijava o pritiscima na birače u blizini biračkog mjesta, 10 slučajeva o nepoštivanju nove procedure o stavljanju otiska štambilja i potpisivanja glasačkih listića, po četiri prijave građana o kupovini glasova, kršenju izborne šutnje i glasanja u ime drugih itd.