Delegacija u posjeti Brezi

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić boravili su u petak u posjeti Kantonalnom odboru SDA Zeničko-dobojskog kantona i Gradskom odboru SDA Zenica, nakon čega su obišli i Kantonalnu bolnicu Zenica (KBZ). U delegaciji su bili i ministri u Vladi FBiH, kadrovi SDA Amir Zukić i Šemsudin Dedić.
Ekonomski parametri
Direktor KBZ-a, prof.dr.sc.prim. Rasim Skomorac tom je prilikom izvršio prezentaciju projekta “Poboljšanje energetske efikasnosti KBZ-a”, za koji je već raspisana tenderska procedura za početak radova.
“Došli smo da vidimo kako se može ostvariti još uspješnija saradnja i šta praktično federalni nivo može dodatno pomoći. Oni su, već, u jakom kontaktu sa Federalnom vladom”, kazao je Izetbegović, koji je podvukao kako je dobro da rastu ekonomski parametri.

Sastanak u Kantonalnoj bolnici Zenica

Svuda gdje su došli, ističe Izetbegović, ekonomski parametri su u naglom porastu. Smatra kako će brzo sustići te doći na pretpandemijski nivo. Broj zaposlenih bi, najavljuje, već najesen mogao biti izjednačen. Kada su u pitanju BDP, prikupljanje poreza, industrijska proizvodnja, uvoz-izvoz… već u proljeće 2022. godine.
“Ali, sve to treba snažno, još, podržati. Zato smo tu. Što se tiče same bolnice, ona traži potporu. Prezentiran nam je projekat utopljavanja zgrada, uvođenja nove kotlovnice, izrada novih fasada, krovova, dogradnje…, koji je jako dobar i koji će biti poduprt kreditom EBRD-a. Ali je potrebna i dodatna finansijska potpora za nabavku opreme. Recimo, novog linearnog akceleratora. Tu se očekuje potpora federalnog nivoa, koja neće izostati”, obećao je Izetbegović.
Potpora zdravstvu
Premijer FBiH Fadil Novalić najavio je kako za desetak dana za KBZ šalju 3.610.000 KM, te još 700.000 KM za Opću bolnicu Tešanj.
“To je naš udio kada je u pitanju direktni transfer. Međutim, indirektno, kada gledate, mi smo prošle godine transferirali u ZDK, čini mi se, 34 miliona KM, koji je imao samo tri namjene, a to su prevazilaženje problema od pandemije u ekonomskom, zdravstvenom i socijalnom smislu. U ta 34 miliona, morao je biti dio za zdravstva i jeste. Koliko znam, bio je 6,5 miliona KM”, kazao je Novalić.
Restrukturiranje zdravstva
Dodao je kako je njegova vlada, još prije tri godine, izradila Zakon o restrukturiranju zdravstvenih ustanova, koji je u pretpandemijsko vrijeme “bio postavljen potpuno drukčije”.
“On je težak 210 miliona KM i bio je usmjeren prema tercijarnom zdravstvu. Međutim, pandemija je pokazala da su teret, ravnopravno, nosile i bolnice koje su sekundarno zdravstvo. Ako ste primjetili, ja sam taj zakon pred samo usvajanje povukao. To je moja ustavna nadležnost i mogućnost”, podsjetio je Novalić. Dodao je da se na takav korak odlučio zbog činjenice da taj zakon „ne odgovara vremenu u kojem živimo“.
“Apsolutno, tih 210 miliona KM, mora da završi dominantno u objektima sekundarne medicinske zaštite, kao što je bolnica Bihać, Zenica, Travnik, Mostar…, jer se pokazalo, naime, da su nosile isti teret kao i klinički centri. Onda se postavlja pitanje: Odgovara li taj zakon potpore samo kliničkim centrima? Tako da sam danas najavio značajnu potporu i u tom vidu. Kolika će biti potpora, zavisi od Parlamenta FBiH. Mi ćemo, vrlo brzo, vratiti taj zakon, prepakovati ga i on će u sebi sasvim sigurno nositi dimenziju kantonalnih bolnica”, najavio je Novalić.
Rekonstrukcija KBZ-a
Direktor KBZ-a Rasim Skomorac istakao je kako je gostima prezentirao plan rekonstrukcije bolničkih objekata, te aktivnosti tokom Covid-pandemije, odnosno ukupni angažman KBZ-a.
“Na neki način, tražili smo od Federalne vlade da se poveća količina sredstava koja se usmjeravaju prema drugim bolnicama. Ne samo kliničkim centrima, pa i prema ovoj bolnici. Tražili smo razumijevanje za određene buduće investicije koje su potrebne ovoj ustanovi i građanima ovog kantona, da na taj način stvorimo sve preduslove da ova bolnica što prije postane univerzitetska bolnica i da se nastavi razvijati zajedno sa svojim fakultetom te pokažemo da možemo zadržati naše ljekare koji bi time imali bolje uslove rada u našoj ustanovi”, kazao je Skomorac.
Univerzitetska bolnica
KBZ je u proceduri dobijanja statusa univerzitetske bolnice, koja će biti baza za Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici. Skomorac ističe da su u komunikaciji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i da je pri kraju prikupljanje dokumentacije.
“Očekujemo da će se iduće (ove, op.a.) sedmice možda moći biti u prilici da uputimo potrebnu dokumentaciju prema Federalnom ministarstvu. Da čekamo njihovu odluku da se, eventualno, dodijeli status univerzitetske bolnice za određeni broj klinika”, najavio je Skomorac.
Naglasio je da je KBZ zahvalna na potpori Vlade ZDK-a, koja je tokom pandemije povećala izdvajanja za ovu bolnicu čime je omogućila da se u hodu riješe poteškoće koje su ih zatekle na početku pandemije.
“Uspjeli smo se kapacitirati u punom smislu i prostorno i s opremom, tako da pacijentima tokom njihovog boravka sigurno nije ništa nedostajalo”, rekao je Skomorac.
Posjeta Zenici
Delegacija se sastala s predsjednikom Kantonalnog odbora SDA ZDK Miralemom Galijaševićem, kantonalnim premijerom Mirnesom Bašićem i predsjednikom GO SDA Zenica Nezirom Pivićem. Galijašević je rekao kako kantonalna Vlada tokom pandemije radi dobro, a uz podršku skupštinske većine koju predvodio SDA.
“Imamo potporu rukovodstva i predsjednika Izetbegovića, jer smo najstabilniji kanton i dobro upravljamo političkim i društvenim procesima. Po mnogima vrlo dobro odgovaramo izazovima pandemije. Skupštinska većina je stabilna, funkcionira bez poteškoća i siguran sam da ćemo s jednakim uspjehom raditi do kraja mandata te da će SDA dodatno popraviti rezultat na izborima 2022. godine”, rekao je Galijašević.
Naglasio je da je SDA u ovom kantonu na proteklim Lokalnim izborima osvojila šest načelničkih pozicija. Od toga je zadržala načelnike u Tešnju, Kaknju, Doboj Jugu i Olovu, te vratila Visoko i Brezu.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju