Izgradnja Koridora 5C kroz Bosnu i Hercegovinu uskoro će početi i na poddionici Poprikuše – Ozimica dužine 13 kilometara koja je dio dionice Poprikuše – Medakovo ukupne dužine 36 kilometara vrijednosti 340 miliona eura.
– U toku se pripremne aktivnosti za građenje preostalih dionica na Koridoru 5C i to: Medakovo – Ozimice, Ozimice – Poprikuše, Ovčari – Mostar Sjever i Mostar Sjever – Mostar Jug ukupne procijenjene vrijednosti radova i nadzora cca 2,3 milijarde KM. JP Autoceste FBiH je pokrenulo aktivnosti za osiguranje kreditnih sredstava za ove dionice -kažu iz Autocesta FBiH
Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionica Poprikuše – Nemila, potpisan je 16. novembra 2020. godine. Izvođač radova je Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S (Turska). Nadzor nad izvođenjem radova vrši IRD Engineering S.r.l. (Italija). Ova dionica finansirana je sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj.
Prošle sedmice smo obišli gradilište ove dionice na dvije lokacije, kod Topčić Polja i Željeznog Polja, te zatekli tešku mehanizaciju koja vrši pripremne radove za glavne radove koji bi trebali početi na proljeće po izradi glavnog projekta.
Vrijednost Ugovora za izgradnju dionice Poprikuše – Nemila je 208.059.247,42 eura s PDV-om. Izgradnja ove dionice se finansira sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 70 milijuna eura, Europske investicijske banke (EIB) u visini od 90 milijuna eura te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,1 milijun eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Predviđeni rok izgradnje je 42 mjeseca odnosno maj 2024. godine.
Izgradnjom dionice Poprikuše – Medakovo (kod Tešnja) će biti završena gradnja ceste od Zenice do granične linije s Republikom Srpskom gdje će se spojiti A1 s Autoputom 9. januar koji je već povezan s graničnim prijelazom Gradiška. Na ovaj način će BiH imati autoput od Tarčina do sjeverne granice naše države.