Nakon više održanih sastanaka gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i njegovih saradnika s eminentnim stručnjacima iz oblasti saobraćaja na temu korekcije glavnog projekta izgradnje Koridora Vc kod Nemile, došlo se do prijedloga rješenja. U pitanju je složeno tehničko rješenje kojim se omogućava korekcija glavnog projekta na način da se predviđa izgradnja petlje odnosno izlaza na autocestu Koridora Vc kod Nemile. Kako je pojašnjeno, radi se o kompleksnom procesu koji zahtijeva izmjenu urbanističke saglasnosti, građevinske dozvole, kao i drugih dozvola.
Kasumović: Potreba i zahtjev građana Nemile
Da bi se što prije pristupilo rješavanju ovog problema, Grad Zenica je najavio da će uputiti inicijativu prema JP Autoceste FBiH radi pokretanja procedura za izmjenu glavnog projekta.
– Ulaz, odnosno izlaz na autocestu Koridora Vc kod Nemile je potreba i zahtjev mještana Nemile. Ne želimo da Nemilska regija bude na bilo koji način saobraćajno odsječena. Izgradnjom petlje, lokalnom stanovništvu pružila bi se mogućnost pristupa evropskom koridoru, kakav je sigurno i Koridor Vc. Adekvatna saobraćajna povezanost od velikog je značaja za budući ekonomski razvoj Nemilskog sliva. Napominjemo da na ovom području živi oko 20.000 ljudi. Želimo stvoriti pretpostavke za ravnomjeran razvoj svih dijelova Zenice -kaže Kasumović.
Izmjena bi se morala raditi naknadno
Komentar na ovaj problem smo zatražili i od JP Autoceste FBiH.
Inicijativa još nije službeno dostavljena u JP Autoceste FBiH. Naime, radi se o ne tako jednostavnom pitanju iz nekoliko razloga od kojih su najvažniji: Trenutno se vrši evaluacija ponuda za izgradnju poddionice Nemila – Vranduk (poddionica na koju bi se odrazila izmjena) i vrlo brzo se očekuje izbor najpovoljnijeg ponuđača, ovo praktično znači da bi se izmjena morala „realizovati naknadno“ tj. u toku izvođenja radova. Za takvu izmjenu bi se morale ponovo ishodovati saglasnosti (uključujući urbanističku) i izmjena/dopuna odobrenja za građenje. Ovakva izmjena tiče se i Prostornog plana posebnih obilježja FBiH. Naravno, ukoliko bi ova izmjena doprinijela značajnijem razvoju lokalne zajednice, prije svega nemilske regije, onda je opravdano da se ova ideja ozbiljno razmotri -piše u odgovoru iz JP Autoceste FBiH.
SDA: Ne pristajemo na cijepanje Nemile
Gradski odbor Stranke demokratske akcije Zenica oglasio se saopštenjem za javnost u kojem, između ostalog, piše: Gradonačelnik Fuad Kasumović najavio je da će JP Autoceste FBiH uputiti prijedlog korekcije glavnog projekta Koridora Vc kod Nemile, kojim je predviđena izgradnja ulaza odnosno izlaza na autocestu u ovom naselju. SDA smatra da se radi o manipulisanju javnošću i da pristanak na izgradnju ovog priključka predstavlja poraz za Nemilu i njene stanovnike. Naš stav je od početka jasan i od njega ne odustajemo – trasa autoputa mora zaobići Nemilu, a izgradnja priključka se podrazumijeva, ali ne na način kako su to zamislili kvazistručnjaci okupljeni oko Kasumovića. Autoceste FBiH bi ovakvim „ustupkom“ tobože zadovoljile lokalnu zajednicu i stanovništvo, a sredstva bi po svojoj volji raspoređivao Kasumović. Novac i lični interes odgovor su na svako pitanje u kojem se spominje zenički gradonačelnik, pa tako i u ovom slučaju, jer se radi o nemalih 10 miliona KM. Ponavljamo, nemilski priključak se podrazumijeva, ali ne pristajemo na cijepanje Nemile na način kako je to predviđeno prostornim planom kojeg je Kasumović progurao na silu, uz naše protivljenje, ne mareći za mišljenje građana Nemile -kažu iz zeničke SDA.