U prostoru zeničkog muzeja otvorena je izložba pod nazivom: Izgubljena zemlja Lemurija. Autorica slika, Aleksandra Kokotović vizualna je umjetnica koja je diplomirala modni dizajn na Accademia del Lusso. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Srbije. Rođena je u Sarajevu, a živjela je u Bejrutu, SAD-u, Londonu i Beogradu. Umjetnički put je počela graditi u Americi te Srbiji, gdje je ostvarila vrlo zapaženu karijeru.
Izložbom umjetnica propituje nastanak civilizacija, ko smo mi, odakle dolazimo, a da bi, kako kaže „shvatili gdje smo i kuda idemo, moramo poznavati našu prošlost, jer iz historije koja se spiralno ponavlja, uvijek tako slična, a nikada ista, možemo nazrijeti gdje nas vodi budućnost“.
– Većina slika urađena je tehnikom ulje na platnu, ali tu je i pet slika urađenih kombinovanom tehnikom gdje sam lijepila asfalt, mermer koji sam lomila, jutu i kanap a zatim slikala -rekla je za „Našu riječ“ Kokotović.
Lemurija je drevna civilizacija za koju se vjeruje da je postojala u periodu prije Atlantide, te da je pod uticajem geoloških promjena katastrofalnih razmjera nestala s lica zemlje.
Nakon Zenice, ova umjetnica će svoje radove predstaviti na stolačkom festivalu „Slovo Gorčina“ a potom na Mostarskom ljetu.