„Menadžment Univerziteta u Zenici do sada nije reagovao na neistine koje je u medije iznosio premijer ZDK prije svega uvažavajući činjenicu da su u toku bili pregovori o kolektivnom ugovoru između Osnivača i Sindikata za osnovno, srednje i visoko obrazovanje ZDK. Drago nam je da je ipak došlo do potpisivanja istog na obostrano zadovoljstvo“, navodi se u saopćenju za javnost menadžmenta Univerziteta u Zenici, dodajući da „iznesene netačne tvrdnje za posljedicu imaju narušavanje ugleda Univerziteta u Zenici“.
Kako, između ostalog, kažu, „bez obzira na lažne optužbe da rade na ivici zakonitosti, svoje aktivnosti vode isključivo u skladu sa važećim propisima“.


„Ono što nama predstavlja najveći problem jeste činjenica da vlast pokušava narušiti odnose unutar Univerziteta kroz lažno nametanje teza da smo mi protiv linearnog povećanja plata i da se brinemo samo o ličnom interesu menadžmenta“, navode, između ostalog, u saopćenju, dodajući da je netačna tvrdnja da Upravni dobor ne dobija potrebne podatke o radu UNZE, te da su izneseni i proizvoljni navodi o pritisku i mobingu nad nastavnicima i asistentima.


„Važeći propisi podrazumijevaju između ostalog i autonomiju Univerziteta, tj. političku nezavisnost, što je potvrđeno i odlukama Ustavnog suda BiH. Na osnovu tih presuda, Skupština ZDK je već u dva navrata morala mijenjati svoj kantonalni zakon za čije odredbe se utvrdilo da su neustavne i kojima je pokušano izvršiti politički utjecaj na Univerzitet. Univerzitet se proziva i za prekomjerno trošenje novca za reprezentaciju u 2023. godini. Ističemo da je u dva navrata na Univerzitet dolazila budžetska inspekcija po tom osnovu pri čemu je konstatovano da nije bilo kršenja Zakona o izvršenju budžeta. U vezi sa funkcionalnim dodacima nastavnicima koji su bili cilj osporavanja premijera ZDK, ističemo da isti postoje na svim univerzitetima u BiH. Da se usvojio predloženi kolektivni ugovor od strane Osnivača kojim se ukidaju funkcionalni dodaci, veći broj nastavnika ne bi imao nikakvo povećanje, već smanjenje plate s obzirom da ne bi imali funkcionalni dodatak. Ovakvim postupanjem, ne samo da bismo pristali na smanjenje plate u momentu kada se plate svima povećavaju, već bi smo doveli u pitanje redovno funkcionisanje Univerziteta s obzirom da je realno za pretpostaviti da niko te funkcije bez dodatne naknade ne bi htio obavljati, što upravo u ovom momentu predstavlja veliki problem jer se UNZE nalazi u procesu reakreditacije“, navodi se u saopćenju.
Iz menadžmenta su kazali i da „premijer uporno iznosi neistine kako je menadžment zahtijevao procentualno povećanje plata“, te da je linearano povećanje plata svim zaposlenicima usaglašeni stav sindikata sa bivšom Vladom ZDK.