Delegacija kompanije ArcelorMittal, Augustine Kochuparampil, generalni direktor ArcelorMittal Evropa – segment Dugi proizvodi, Nikhil Mehta, generalni direktor ArcelorMittal Zenica i Sanjay Samaddar, koji od 31. marta 2022. godine preuzima funkciju generalnog direktora, protekle sedmice posjetila je gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.
Glavna tema ovog susreta bilo je rješavanje problema daljinskog zagrijavanja u gradu Zenici, a kompanija ArcelorMittal dala je izuzetan doprinos u realizaciji ovog generacijskog projekta. „U trenutku preuzimanja mandata gradonačelnika, grijanje u Zenici bilo je u kolapsu. Osim toga, Grad je bio prezadužen i nije bilo mogućnosti da se dodatno zaduži za bilo koji projekat. Uz iznalaženje vlastitih sredstava i partnerstvo, te ogromnu podršku kompanije ArcelorMittal, a na radost svih korisnika daljinskog zagrijavanja u gradu, riješili smo ovaj problem. S velikim zadovoljstvom mogu potvrditi da su građani Zenice poslije skoro tri decenije zadovoljni grijanjem“, kazao je gradonačelnik Kasumović.
Tokom susreta izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog uspješne realizacije projekta izgradnje moderne ekološki privatljive Toplane, kroz koji će građanima i drugim subjektima biti obezbjeđena kvalitetna isporuka toplinske energije, te je zaključeno da će se saradnja Grada Zenica i kompanije ArcelorMittal nastaviti i u budućnosti.
Na kraju susreta gradonačelnik Kasumović uručio je Pismo zahvalnosti Augustinu Kochuparampilu za pružanje podrške u rješavanju dugogodišnjeg problema obezbjeđenja pouzdanog izvora toplinske energije za gradski sistem daljinskog grijanja.