U OŠ “Gazi Ferhad-beg” u mjestu Jablanica kod Tešnja u petak je svečano otvorena školska sportska sala čija je izgradnja koštala 450.000 KM. Projekt su finansirali Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) sa 230.000 KM, Općina Tešanj sa 185.000 KM, te Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) sa 30.000 KM.
Četiri sale
Vlada ZDK i Općina Tešanj su 2016. godine pokrenuli izgradnju četiri fiskulturne sale. Ranije je završena i otvorena sala u OŠ “Mustafa Mulić” Šije, prošle sedmice otvorena je sala u Miljanovcima, a iduće sedmice planirano je otvaranje četvrte sale u mjestu Kalošević. Ukupna vrijednost zajedničkog ulaganja je 2,15 miliona KM.
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić istakao je da je saradnja Vlade ZDK i Općine Tešanj primjer dobre saradnje kantonalnog i lokalnog nivoa vlasti.
– Završili smo ovaj veliki projekat, ali na ovome nećemo stati. Nedavno smo započeli izgradnju nove škole u Medakovu, a spremni smo podržati i druge projekte lokalne vlasti – rekao je ministar Kozlić.
Agilnost načelnika
Premijer Mirza Ganić pohvalio je agilnost općinske administracije na čelu s načelnikom Suadom Huskićem, koji “blagim i kontinuiranim pritiskom” doprinosi da Vlada ZDK izdvaja finansijska sredstva za ovakve projekte.
– To je jedan umjereni i korektan odnos koji daje rezultate. Čestitam načelniku Huskiću kao prvom čovjeku koji je u jednoj godini otvorio čak četiri školske sportske dvorane – rekao je premijer Ganić.
Vrijedna ulaganja
Općina Tešanj je od 2006. godine izgradila čak sedam fiskulturnih sala, a samo u školu u Jablanici posljednjih godina uloženo je preko 800.000 KM. Broj đaka je u porastu, a po broju učenika na 1.000 stanovnika općina Tešanj je šesta od 78 gradova i općina u Federaciji BiH.
– Sretan sam što djeca dobivaju objekte u kojima će se baviti sportom i kvalitetnije koristiti slobodno vrijeme, a objekti su korisni za cjelokupnu zajednicu – rekao je načelnik Suad Huskić.
Otvaranje fiskulturne sale obilježeno je svečanim programom koji su pripremili učenici ove škole za roditelje i brojne zvanice iz društveno-političkog života Tešnja i ZDK-a.