Na području Visokog nastava u okviru srednjoškolskog obrazovanja vrši se u ukupno četiri škole – Gimnaziji “Visoko”, Mješovitoj srednjoj školi “Hazim Šabanović”, Medresi “Osman-ef. Redžović” i Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji. Sve ove škole su raspisale konkurse za upis učenika u prve razrede, a prema prvim informacijama, odziv učenika je zadovoljavajući.
Kada je Medresa u pitanju, konkurs za upis učenika u prvi razred završen je u srijedu, 21. juna i prema riječima direktora Dženana Handžića, prispjelo je ukupno 115 prijava od kojih je razmatrano 113 te objavljena preliminarna rang lista kandidata. Konačnu rang listu utvrdiće Školski odbor na svojoj sjednici.
“Ove godine je konkurencija bila izuzetno jaka, prijavilo se mnogo kvalitetnih kandidata, preko 50% više od broja koji planiramo primiti. Raduje nas da je i ove godine među kandidatima i značajan broj djece iz Visokog”, dodao je Handžić.
Kada je Franjevačka klasična gimnazija u pitanju, prvi upisni rok traje do 30. juna, dok je predviđen i drugi upisni rok i to od 16. do 30. augusta ove godine. Kako je istakao direktor fra Stipo Alandžak, Gimnazija obično prima dva odjeljenja “prvačića”, ali budući da u 3. razredu trenutno imaju samo jedno odjeljenje, postoji mogućnost da za narednu školsku godinu, ukoliko bude naravno zainteresovanih učenika, budu primljena ukupno tri odjeljenja.
“Franjevačka klasična gimnazija je otvorena za sve učenike i učenice bez obzira na vjeroispovijest i narodnost. Stoga pozivamo da nam se jave učenici 9. razreda koji žele stupiti u Franjevačko sjemenište, kao i svi ostali koji se žele školovati u našoj Gimnaziji. Učenicama i učenicima iz udaljenih mjesta osiguravamo adekvatan smještaj u đačkom Konviktu, a svim učenicima i učenicama Gimnazija osigurava besplatne udžbenike”, poručili su iz FKG-a.
Gimnazija “Visoko” za novu školsku godinu planira upisati četiri odjeljenja po 22 učenika, odnosno ukupno 88 učenika. Tim povodom raspisan je konkurs koji je trajao od 16. do 23. juna, a više informacija o zainteresovanosti učenika znaće se tokom ove godine. Ono što je bitno istaći jeste da za upis u visočku Gimnaziju nema prijemnog ispita, nego će se učenici rangirati na osnovu Kriterija koje je donijelo nadležno ministrastvo ZDK-a.
Mješovita srednja škola “Hazim Šabanović” ima u ponudi ukupno 18 tehničkih, stručnih i zanatskih zanimanja, a na raspolaganju je ukupno 20 odjeljenja od čega je njih 10 sa po 11 mjesta za učenike, a 8 odjeljenja za po 22 učenika. Za 16 zanimanja je predviđeno po jedno odjeljenje, dok je prema konkursu za dvije tehničke škole predviđeno primanje učenika u po dva odjeljenja.