Skomorac: Stečajnom upravniku smo poslali nacrt ugovora o zakupu prostora na usaglašavanje

Stečajni upravnik Željezare “Zenica” d.o.o. Zenica “u stečaju”, Mirza Jarić uputio je, 9. decembra, JU Kantonalna bolnica Zenica i Zavodu za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK, zahtjev da se isele iz zgrade Stacionara, odnosno da ista bude oslobođena od lica i stvari u roku od pet dana, zbog izbjegavanja obaveza zaključivanja ugovora o zakupu koji je dogovoren 1. oktobra 2022. godine, na zajedničkom sastanku održanom u Ministarstvu zdravstva ZDK.
Čeka se potpisivanje ugovora o zakupu
„Zahtjev smo uputili i JU Kantonalna bolnica Zenica i Zavodu za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK. Dakle, to su dva korisnika Stacionara. Kantonalna bolnica nam je danas (ponedjeljak, op.a.) odgovorila i imamo prijedlog njihovog ugovora. Mislim da se nećemo u svim članovima prijedloga ugovora složiti, ali i to je korak naprijed, u odnosu na prethodnih nekoliko mjeseci, koliko nas dugo izbjegavaju. Čekamo i odgovor direktora Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu, te ćemo im nakon toga odgovoriti da li se slažemo ili ne slažemo. Ostajemo pri našem zahtjevu da oni napuste naš prostor ili da prihvate, bez ucjena, ili nekih političkih konotacija, ugovorni odnos. Oni, skoro 30 godina, koriste taj prostor besplatno. Dakle, besplatno, čak i izdaju parking ispred zgrade JP „Parking servis“, te imaju četiri komore i druga udruženja unutar zgrade kojima izdaju te prostorije i naplaćuju, a željezarski radnici gladuju. Nema govora da mi ne reagujemo na to politikanstvo“, kaže Jarić.
Apsolutno, ističe Jarić, ostaju pri svom zahtjevu, te „moraju uozbiljiti ovu situaciju“. Ministartsvo zdravstva ZDK je, kaže, i ranije održalo sastanak sa direktorima i predsjednicima upravnih odbora JU Kantonalna bolnica Zenica i JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK na kojem je razmatrano pitanje zakupa poslovnog prostora koji navedene zdravstvene ustanove bez pravnog osnova koriste za obavljanje zdravstvene zaštite, a čiji je vlasnik Željezara “Zenica”. „Njih je Ministartsvo zdravstva ZDK ranije obavijestilo da moraju imati vlastite prostorije ili prostorije pod regularnim ugovorom o zakupu da bi obavljali zdravstvenu djelatnost. JP „Parking servis“ ima ugovor sa Zavodom za medicinu rada i sportsku medicinu i naplaćuju 1.500 KM paušala. I to pripada Željezari“, dodaje Jarić.
Kontaktirali smo direktora JU Kantonalna bolnica Zenica, prof. dr.sc. prim. Rasima Skomorca, koji je na naš upit o rješenju problema daljeg korištenja zgrade Stacionara kazao: “U skladu sa usmenim dogovorima sa sastanka u Ministarstvu zdravstva u novembru, obavijestili smo odmah nakon toga stečajnog upravnika da smo zainteresirani za nastavak korištenja prostora Stacionara u istom kapacitetu. Takođe smo ih obavijestili da ćemo pripremiti i uputiti na usaglašavanje nacrt ugovora o zakupu prostora. Nacrt je upućen stečajnom upravniku danas i nakon njegovog očitovanja po istom, ugovor će biti upućen UO JU KBZ na saglasnost”.
Stacionar nije jedini problem
Ističe da ovo nije jedini prostor koji pripada „Željezari“, a koji koriste druga lica.
„Još veći problem je i oko Mješovite srednje industrijske škole. I tu je u pitanju otimačina, da se tako izrazim. Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK nam pravi velike opstrukcije. Oni su na sebe prepisali taj prostor, iako je Željezara i posljednju ciglu i ekser tu ugradila, ali se to vodi na njima. Ministar Kozlić hoće da otme Željezari i radnicima u gradu i sportsku salu i zatvoreni bazen. To je bezobrazno, kriminalci i mafija to ne rade. To prelazi sve granice“, ističe Jarić.