Na Kraljevskoj zrakoplovnoj vojnoj akademiji u Cranwellu, svečanom paradom je, 18. juna 2021. godine, obilježen završetak školovanja nove klase oficira među kojima je bila i kadetkinja Jasmina Balta. Na ovaj način su Oružane snage Bosne i Hercegovine dobile još jednog oficira, koji će ubrzo biti u poziciji da stečena znanja i iskustva prenosi u svojoj jedinici.
Uspješna Bosanka svoje obrazovanje je počela u Varešu gdje je završila osnovnu školu, srednju u Brezi, a zatim stigla u Sarajevo na Fakultet zdravstvenih studija. Na prvoj je godini nakon uspješne aplikacije na konkursu za vojnika Oružanih snaga, prijavila se i biva primljena za Akademiju Cranwell. U sklopu Koledža u Cranwellu, zajedno sa kolegama iz Velike Britanije i nekoliko drugih zemalja, kadeti kroz šestomjesečno školovanje, kroz četiri različita modula, bivaju osposobljeni za obavljanje oficirskih dužnosti, pri čemu se težište u obuci stavlja na vještine koje su od krucijalnog značaja za uspješno obavljanje zadataka iz okvira oficirskih dužnosti, a posebno kada je u pitanju liderstvo i rad s vojnim kolektivom.
Svečanosti su prisustvovali ambasador BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Nj.E. Vanja Filipović, kao i vojni ataše u istoj zemlji brigadir Nedžad Sadiković. Oni su u sklopu svečanosti obavili razgovor s komandantom Koledža u Cranwellu, brigadirom Joanne Campbell, i njenim pomoćnicima, iskoristivši priliku da se zahvale na mogućnosti školovanja naših kadeta na ovoj prestižnoj vojno-školskoj ustanovi, istovremeno izražavajući uvjerenje da će se ova praksa nastaviti.