JU Srednju muzičku školu u Zenici trenutno pohađaju 63 učenika. Novonastala situacija s pandemijom Covid-19 dosta se odrazila na realizaciju aktivnosti učenika kroz javne nastupe u lokalnoj zajednici i šire i učešća na takmičenjima na državnom i međunarodnom nivou.
Javni nastupi su veoma važni u muzičkom odgoju i obrazovanju učenika jer kroz javne nastupe sa vremenom nestaje trema, a nastupi postaju velika radost i zadovoljstvo svakog učenika. Bilo da se radi o koncertima, internim časovima ili nastupima na manifestacijama, svi javni nastupi su, zapravo, njihov praktični rad.
– Organizovanjem internih časova u Sali škole nastojimo nadomjestiti propušteno i tako učenicima pružiti mogućnost javnog interpretiranja muzičkih izvedbi. U normalnim uslovima publika na internim časovima bili su roditelji, nastavnici i učenici, a sad zbog poštivanja svih propisanih epidemioloških mjera prinuđeni smo interni čas svesti na ograničeno trajanja i bez publike. Poštujući sve epidemiološke mjere i socijalnu distancu, organizovali smo prvi interni čas u školskoj 2020/2021.godini, koji je održan u ponedjeljak, 23. novembra. U programu je bilo ukupno 11 muzičkih izvedbi. Učenici koji su vrijedno i uporno radili od početka školske godine uprkos okolnostima imali su priliku svirati na prvom internom času, a koje moramo spomenuti: Emela Beganović i Dorotea Bekić – flaute, u klasi prof. Džensene Muratović, Lamija Abazović – violina, u klasi prof. Envere Merdanović, Melani Marijanac i Edi Ćefo – solo pjevači, u klasi prof. Monike Hrgić, Anes Čolak i Armin Ćivić – harmonike, u klasi prof. Danijela Lovrić, Adi Kobilica i Ivan Bonić – harmonike, u klasi prof. Emine Berbić, Harun Milak – klavir, u klasi prof. Lejle Alajbegović-Šećerović i Hana Kulović – gitara, u klasi profesora Igor Mijatović. Klavirska pratnja violinama i solo pjevačima bila je profesorica Mida Ibrahimagić. Obostrano je zadovoljstvo za nivo organizacije internog časa kao i odabir kompozicija i kvalitet njihovog izvođenja -kažu u ove obrazovne ustanove i dodaju da nastoje zadržati atmosferu u školi i sačuvati učenikovu volju i ljubav prema muzici i umjetnosti.
Do kraja ove godine planirana je organizacija još dva interna časa kako bi dali priliku i drugim učenicima da nastupaju. Muzika je njihovo opredjeljenje i njihova velika ljubav. Podrška i motivacija imaju važnu ulogu, pogotovo sada kada su izloženi psihološkom pritisku koji je nametnula trenutna situacija u svijetu.