Prema posljednjim podacima koje smo dobili prije zaključenja ovog broja Naše riječi, broj poginulih u nesreći koju je izazvao zemljotres na području Turske i Sirije prelazi brojku od 34.000 osoba, a šteta koju je uzrokovao zemljotres u Turskoj, prema prvim procjenama, prelazi iznos od 84 milijarde dolara.
Jučer (ponedjeljak) je bio sedmi dan potrage za preživjelima nakon katastrofalnih zemljotresa u Turskoj i Siriji. Šanse da ispod ruševina nađu preživjele su sve slabije, ipak, spasioci očajnički osluškuju bilo kakav zvuk koji bi značio da ispod betonskih blokova neko čeka na pruženu ruku spasa.
Pripadnici Gorske službe spašavanja FBiH među kojima su i članovi GSS-a Zenica, nastavili su akciju izvlačenja stradalih u zemljotresu u Turskoj, a u akciji izvlačenja učestvuje i bh. potražni pas Atos koji je locirao tri osobe ispod ruševina u Hatayu. Prva osoba koja je izvučena bila žena koja je prebačena u bolnicu. Vrlo brzo, pripadnici GSS-a FBiH izvukli su i drugu osobu, a prema informacijama s terena riječ je o kćerki ranije spašene žene.
– Majka i kćerka su poprilično dobro. Vidno su iscrpljene. Ulazimo u sedmi dan od zemljotresa. Svjesne su i znaju da su spašene tako da je to jedna emocija koja se ne može opisati -kazao je jedan od spasilaca za Novu BH.
Inače, bh. potražni pas Atos od velike je pomoći spasiocima na terenu. Belgijski ovčar je u „vlasništvu“ zeničkog GSS-a koja je ovog psa tragača dobila 2020. godine, nakon čega je prošao ozbiljnu obuku te je sad obučen za traganje nestalih u nepristupačnim terenima.
O humanitarnim akcijama koje su pokrenute u našem kantonu možete pročitati na str.7.