Od korona virusa nemamo nikakvu zaštitu, osim samodistanciranja, kako nam je kazala naša sugrađanka, Nermina Nezo Spahić, koja se nedavno, nakon 14 dana izolacije, zbog pozitivnog testa na COVID 19, napokon vratila normalnom životu. Kako je istakla, korona virus se lako može zamijeniti virozom, ali isto tako možemo biti zaraženi, a da to ne i znamo.
“Prve udarne vijesti o korona virusu koje su se pojavile putem raznih medija djelovale su mi tako nestvarno. Mislila sam da taj virus neće doći do nas, da će se zaustaviti tamo gdje se i pojavio. Međutim to se nije desilo. Kako je vrijeme odmicalo, kako se situacija pogoršavala kako u našoj državi, tako i našem gradu, virus je zakucao i na moja vrata”, naglasila je mlada Zeničanka Nezo Spahić.
Njeni prvi simptomi su bili poput “škakiljanja” u predjelu grla, glavobolje i gubljenja okusa i mirisa…
“Razboljela sam se 29. septembra 2020. godine i sve je počelo sa blagim škakiljanjem u predjelu grla. Iz dana u dan taj bol se u grlu pogršavao i završio sa upalom krajnika, ždrijela i upalom sinusa. Zbog upale sinusa izgubila sam i čulo okusa i mirisa, a samim tim i apetit. Bilo mi je jako teško disati zbog upale sinusa, a tek glavobolje su bile nesnosne. Tablete nisu pomagale protiv glavobolje. Šesti i sedmi dan bolesti sam dobila temperaturu ali samo pred spavanje. Bila sam jako iscrpljena. Kako se bol u grlu nije smanjivao, od svakog puta kada bih ”kahnula”, pluća bi me zabolila”, kazala je Nezo Spahić, te dodala da se nakon par dana kućnog liječenja, javila u Covid ambulantu.
“Kako su me i pluća počela boljeti sa svakim kašljem, javila sam se u Covid ambulantu. S obzirom da dugi niz godina imam problema sa krajnicima i sinusima nisam pridavala toliku pažnju da bih mogla biti zaražena Covid virusom. Nakon detaljnog pregleda u Covid ambulanti i snimka pluća, doktor je konstatavao da nemam upalu pluća, već da su mi proširene bronhije u gornjem predjelu kako se upala od ždrijela počela spuštati. Sutradan podvrgnuta sam testu koji je bio pozitivan”, naglasila je Nermina. Nakon započete terapije sa antibioticima i dodatnim vitaminima, kazuje Nermina, iz dana u dan sve je, kako kaže, bila bolje i bolje. U kućnoj izolaciji je provela 22 dana i toliko dana su i simptomi bili prisutni, dodaje ona, te sada može reči da se dobro osjeća i da nema nikakvih dodatnih tegoba.