Kakvo je stanje na zalihama robnih rezervi u Zeničko-dobojskom kantonu, koje robe se nabavljaju, i kada i prema kome interveniše pitali smo u Kantonalnoj direkciji robnih rezervi.
Prehrambmeni i neprehrambeni artikli
Kako nam je, na početku razgovora, kazao Zoran Martinović, direktor Kantonalne direkcije robnih rezervi Zeničko-dobojskog kantona, riječ je o samostalnoj upravnoj organizaciji koja djeluje u skladu sa Zakonom o robnim rezervama te trenutno broji pet uposlenih. „Trudimo se da osiguramo prehrambene i neprehrambene artikle, odnosno sve ono što bi se javilo kao nužna potreba u trenutku proglašenja stanja prirodne i druge nesreće, ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti, te poremećaja na tržištu“, kaže Martinović, dodajući da robne rezerve pokušavaju naći svoje mjesto u društvu jer, ističe, imaju ulogu koja je bezgranična u trenutku nastanka vanrednih situacija.
„Kada govorimo o prehrambenim artiklima, nastojimo nabavljati žitarice i proizvode od žitarica, najčešće brašno, zatim ulje, šećer, rižu, konzervirane prozvode, a kada su pitanju neprehrambeni artikli, trudimo se da osiguramo šatore, deke, vreće za spavanje, svijeće, pumpe za ispumpavanje vode u slučaju poplava, higijenske potrepštine,…“, objašnjava Martinović. Za razliku od Federalne direkcije, kaže Martinović, u Zakonu nemaju obavezu koju bi robu nužno trebali nabavljati, te u kojim količinama.
Nabavka, skladištenje i zanavljanje robe
Upravljanje robnim rezervama vrši Vlada Kantona, a nosilac prava, obaveza i odgovornosti u pogledu poslovanja robnim rezervama je Kantonalna direkcija. Nabavka i sladištenje robnih rezervi mora se, napominje Martinović, vršiti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. „Kada su u pitanju cijene robe, nismo zaštićeni u pogledu cijena i djelujemo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Ova inflacija, odnosno povećanje cijena, i nama otežava situaciju, a kada govorimo o nabavci novih roba. U obavezi smo pripremiti na vrijeme planove javnih nabavki i na vrijeme ih objaviti, a imamo svakodnevno poskupljenje cijena. Veoma je teško sve to isplanirati“, kaže Martinović.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju