Biti majka najteži je i najodgovorniji posao na svijetu, a majčino srce je bezdan u čijim se dubinama ljubav uvijek može pronaći. Da majčinstvo daje posebnu snagu dokaz je Habiba Čizmić iz Žepča. Majka je devetogodišnje Nejle, kojoj je po rođenju dijagnosticirana spina bifida, hidrocefalus i chier II anomalija, obostrana luksacija kukova.
Borba s osmijehom na licu
Habibina svakodnevnica je u potpunosti podređena malenoj Nejli i pružanju njege. Ispunjena je brojnim izazovima, ali to ovu hrabru majku ne spriječava da se za svoju kćerku bori s osmijehom na licu. „Dan počinjem u ranim jutarnjim satima presvlačenjem moje djevojčice. Stavljam joj kateter koji koristi šest puta dnevno. Potom je vodimo u školu u kojoj bude do 12 sati. Nakon povratka iz škole počinjemo sa vježbama koje podrazumijevaju razgibavanje mišića, stajanje i puzanje“, kaže Habiba ističući da je malena Nejla učenica trećeg razreda, te da, uprkos svim izazovima sa kojima se susreće, redovno pohađa školu.
Podrška porodice i prijatelja
Najveća podrška od samog početka, od uspostavljanja Nejline dijagnoze, su joj, kako kaže, porodica i roditelji. Ipak, bijeg od životne borbe koju svaki dan vodi pronalazi i u druženju sa drugim majkama.
„U našem društvu majke djece sa poteškoćama u razvoju su zapostavljene i izolovane od ostalog društva. Kako bi uljepšale našu svakodnevnicu, nastojimo da se družimo i da izdvojimo vrijeme za sebe“, ističe Habiba.