Iako su iz Kantonalnog odbora SDA ZDK, nakon održavanja Općih izbora, najavljivali da će biti lideri u političkim procesima, odnosno u formiranju nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona, ipak, novu većinu ima Šestorka, odnosno BHI-KF, SDP BiH, Naša stranka, DF, Narod i pravda i zastupnica NES-a Almina Sivić. Još uvijek je nepoznato da li će se novoj većini pridružiti i zastupnici HDZ-a i SBB-a.
Naime, tokom nastavka konstituirajuće sjednice 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, održane u petak, a nakon izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, održana je druga sjednica Kluba zastupnika Bošnjaka, na kojoj je Behija Kulović potvrđena kao prijedlog kandidata za mjesto predsjedavajuće i/ili zamjenika predsjedavajućeg. Nakon glasanja, sjednicu su napustili zastupnici SDA i zastupnik NES-a Ramo Isak, tako da su u skupštinskoj sali ostali zastupnici stranaka Šestorke, njih 18, dva zastupnika SBB-a, Omer Škaljo i Vahid Ramić, te tri zastupnika HDZ-a. Da li to znači da su u opoziciji samo SDA i Isak, odnosno da nova parlamentarna većina sada broji, ili će brojati, 23 zastupnika? Prema potpisanom Sporazumu o koalicionoj saradnji, stranke Šestorke konsenzusom mogu u skupštinsku većinu uključiti i ostale stranke koje prihvate uslove Sporazuma, Program, kao i ostale dokumente proistekle iz njih.
Ova nedoumica bi mogla biti rješena već danas (utorak, op.a.), kada se očekuje sastanak predstavnika Šestorke.
Novog predsjedavajućeg 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Dejana Kovačevića smo pitali kada se očekuje slijedeća sjednica Skupštine i formiranje nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona.
„Što se tiče formiranja nove Vlade, tek treba da sjednemo, dakle predstavnici stranaka, mislim da je sastanak večeras ili sutra (utorak, op.a.). Ja upravo se vodim prema stručnim službama i prema sekretaru, da se s njima dogovorim, dakle, trebali bi do kraja mjeseca imati nešto konkretnije stvari po ovom što ste vi pitali“, rekao nam je Kovačević.