Pod pokroviteljstvom Općine i općinskog načelnika, Radio-televizija Maglaj organizovala je 18. manifestaciju „Izbor sportiste Maglaja“ za 2023. godinu.
I ove godine žiri je radio u sastavu: Elvir Arnautović, predstavnik pokrovitelja, Anes Pašić i Esad Mašić, sportski radnici, Rijad Memišević, sportski novinar i Mahir Čaušić, ispred organizatora – RTV Maglaj.
Po prvi put priznanje „Sportska nada Maglaja“
Žiri Izbora donio je odluku da se po prvi put dodijeli priznanje „Sportska nada Maglaja“ a ono je otišlo u ruke Amne Ibranović (7), članice Karate kluba „Tvrđava“, osvajačice brojnih medalja na domaćim i takmičenjima u inostranstvu. Specijalnim priznanjima nagrađeni su i oni koji su decenije svoga života posvetili sportu i to Smajl Mulahasanović (odbojka) i Hamdija Kendić (sportski ribolov), dok je Nagrada za životno djelo uručena Salimu Đonliću, nekadašnjem nogometaši i čelniku Uprave NK „Natron“.


Svojih početaka prisjetile se maglajske sportske legende
Gledaoci su imali priliku pogledati i priče o sportskim počecima: Sabine Pehić, Admira Hasančića, Sakiba Omerovića, Nedžada Smajlagića, Nurudina Bradarića, Damira Kasuna, Anadina Suljakovića, Benjamina Čajića i Ashara Čakrama.
Muzička gošća večeri bila je mlada i talentovana Ena Blitović, a voditelji Izbora bili su Admira Mulalić i Amar Hasanbašić.


Novčane nagrade za najbolje
Priznanje za razvoj omladinskog sporta „Zoran Ilkić“ dobili su pjetlići Omladinskog pogona NK „Natron“, Sportski radnik općine za 2023. godinu je Miralem Karabegović, trener u NK „Natron“. Nedžad Delić, član IOK „Auto servis Huso“, najuspješniji je sportista-invalid za 2023. godinu. Najuspješnijom sportskom ekipom proglašeni su seniori NK „Natron“. Najuspješnijim sportistom Maglaja za 2023. godinu proglašen je Muamer Karabegović, član Kajak kanu kluba „Maglaj“. U prošloj sezoni Karabegović je osvojio zlatnu medalju u K1 na 200 metara na Državnom prvenstvu, dva srebra i jednu bronzu te niz medalja na domaćim i ino regatama. Sportistom Maglaja, Karabegović je proglašavan 2016. i 2019. godine. Najbolji u pet zvaničnih kategorija izbora dobili su novčane nagrade, a nominovani priznanja.