Dr. Hodžić operisao je i našeg poznatog atletičara Amela Tuku
Dr. Hodžić

Kantonalna bolnica Zenica nedavno je izvršila nabavku najmodernijih i u svijetu artroskopije najpriznatiju vrstu implantata firme Smith@nephew ULTRABUTTON, koji služe za fiksaciju novog ligamenta pri operaciji pokidanog prednjeg križnog ligamenta koljena. Karakteristike novog Sistema fiksacije ligamenta su: veoma mali pomak novog ligamenta nakon ugradnje, ultra snaga fiksacije i unikatni dizajn kojim se štiti novi ligament tzv Graft! Pomoćnik direktora za kvalitet dr Faruk Hodžić mag. bio. med. nauka, kazao je u izjavi za Našu riječ da je naučnim studijama dokazano da je do 60 % manji „Displacement“ sa ULTRABUTTON prilagodivim fiksirajućim implantom na uzorku od 45.000 operisanih, nakon biomehaničkih testiranja u poređenju s ostalim implantatima.

Atletičar Mesud Pezer na pregledu kod dr. Hodžića

– Također je naučno dokazano da ULTRABUTTON™ Adjustable Fixation Device pruža daleko jaču fiksaciju nakon biomehaničkih testiranja u poređenju s ostalim implantatima! Na Odjelu Ortopedija i Traumatologija KBZ smo unazad par mjeseci, nakon popuštanja epidemioloških mjera i dozvole za tzv „hladni“ operativni program, operisali oko desetak pacijenta, mahom mladih, aktivnih sportista (nogometaši, košarkaši, karatisti…) i prve impresije su zaista odlične i uvjerili smo se da su zaista ovi implantati s pravom broj jedan u svijetu. S obzirom na situaciju s COVID 19, lista čekanja je velika (trenutno oko 40 pacijenta) ali s obzirom na ovu trenutnu dinamiku izvođenja ovih elektivnih operativnih zahvata, očekujemo u narednih par mjeseci da ćemo zbrinuti sve pacijente s lista čekanja -kazao je dr. Hodžić i dodao da su u KBZ ponosni na činjenicu da su obezbjedili svojim pacijentima takav kvalitet i da ne zaostaju za svjetskim standardima po ovom pitanju.
– Naime, to nije sve, ovih dana očekujemo i isporuku novog 4K artroskopskog stuba, najmodernije tehnologije u ovoj oblasti, od istog proizvođača Smith@Nephew i po tome ćemo biti prvi u BiH i zemljama regije. Zahvaljujući razumijevanju menadžmenta KBZ, postajemo priznati centar sportske medicine, što nam je bio cilj. Najavljujemo uskoro i dalje iskorake tj. Artroskopske zahvate na ramenu -rekao je dr. Hodžić na kraju.