Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić, boravili su u srijedu u radnoj posjeti Općini Doboj Jug gdje su s općinskim načelnikom Mirnesom Tukićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Hasanom Škiljom te njihovim saradnicima, razgovarali o međusobnoj saradnji i zajedničkim projektima.
Posjetili sve općine
Kako je saopćila Press služba, Vlada je ovom posjetom završila obilazak svih 12 jedinica lokalne samouprave u ZDK-u, koji je započela početkom godine krenuvši od najveće ka najmanjoj općini.
Premijerka Mehmedić je rekla da je cilj ovih posjeta bio da se članovi Vlade upoznaju s čelnicima gradova i općina, kako bi u direktnom kontaktu razgovarali o razvoju i zajedničkim kapitalnim projektima.
Partnerski odnosi
“Naša tendencija je da nastavimo graditi partnerske odnose i da podržavamo, ne samo općinu Doboj Jug, nego i druge gradove i općine Zeničko-dobojskog kantona, posebno u dijelu kapitalnih projekata koji su vrlo važni za poboljšanje kvaliteta življenja građana u našim jedinicama lokalne samouprave. Na lokalnom nivou građani ostvaruju najveći obim svojih prava i potreba, a kantonalni nivo je tu da prati i podržava njihov razvoj u skladu s mogućnostima”, rekla je premijerka Mehmedić.
Razvijena privreda
Općina Doboj Jug najmanja je jedinica lokalne samouprave u ZDK-u, ali sa sve razvijenijom infrastrukturom neophodnom za kvalitetan život i rad privrede. Povoljan geografski položaj i povezanost cestovnim komunikacijama, pružaju brojne komparativne prednosti za investitore, čemu u prilog govori i podatak da u ovoj općini postoje tri poslovne zone i posluje 250 privrednih subjekata.
Veliko gradilište
Doboj Jug je trenutno veliko gradilište. Autoceste FBiH grade dionicu autoputa A1, a općina radi na realizaciji prve faze projekta Sportskog centra Doboj Jug, vrijednosti oko jedan milion KM, za koji je Vlada Zeničko-dobojskog kantona nedavno, putem Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, osigurala 400.000 KM.
Posjeta kompanijama
Članovi Vlade na čelu s premijerkom Mehmedić posjetili su kompanije «Euro-roal» i «Euro-metali», članice «HIFA Oil grupacije», gdje ih je ugostio vlasnik grupacije Izudin Ahmetlić.