Koncertom pod nazivom „My way“ koji je održan nedavno u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta, Omladinski hor Zenica obilježio je 30 godina izuzetno uspješnog rada. Osnivač i dirigent ovog hora, prof Milenko Karović, istakao je da je ovaj koncert presjek njihovih najuspješnijih izvedbi u protekle tri decenije.
– U početku nisam krenuo sam. Imao sam dva prijatelja, fra Stipana Radića i direktora Željezare Hamdiju Kulovića. U godinama nastajanja, oni su svesrdno pomogli da hor stasa i to im nikad neću zaboraviti -kaže Karović i napominje da je prvi koncert održan 19.12.1992. godine. Kako kaže, rođendanski koncert je održan ranije zbog straha od eventualnog novog vala koronavirusa na jesen.
Interes za koncert „My way“ je bio izuzetno velik ali je zbog higijensko-epidemioloških mjera u prodaju bio pušten ograničen broj ulaznica koje su vrlo brzo rasprodane. Na programu su bile 22 melodije različitih muzičkih žanrova: My way, Loše vino, Nessun Dorma, Šehidski rastanak, Vivo per Lei, Habanera, Ederlezi, Studen vodo, Dođi, Jesen u meni… Uz članove hora nastupili su i solisti: Saša Domuz, Ajdin Huskić, Alen Seferović, Armin Muzaferija, Sandra Ubiparip, Merima Mustafić i Aki Rahimovski. Svi oni su nagrađeni velikim aplauzom od strane zeničke publike.
– Pogodili smo vrijeme kad je najmanji broj novozaraženih. Održali smo ga pred velikim brojem publike, oduševljen sam koncertom, horom i solistima. Sve je prošlo bez ijednog kiksa. Publika se zaželila kulture, osjećali su se dosta ležerno. Sve je ispalo kompaktno i svi su na kraju bili prezadovoljni. Jesam se umorio jer sam ovaj kompleksan koncert uradio sam. Ne žalim, iako imam 68 godina osjećam se kao nekad kad sam imao 30 -rekao je Karović te dodao da ne želi održavati koncert za 70 ljudi i da hor sam sebe „prehranjuje“ te da su sami isfinansirali koncert, uz pomoć Grada Zenice a i Kanton im treba uplatiti određena sredstva. Također je napomenuo da Federalno ministarstvo kulture i sporta na čelu s ministricom Zorom Dujmović već pet godina ne daje nikakva sredstva horu iako se redovno javljaju na sve pozive.
– Opet smo se vratili u staru formu. U subotu, 10. jula, pjevamo za Preporod na Danima Srebrenice u Travniku „Srebrenički inferno“ uz pomoć dvije glumice zeničkog pozorišta, Lanom Zablocki i Sabinom Kulenović. Probe traju, moramo raditi. Onda će uslijediti pauza do 1. septembra a namjeravamo ponoviti „My way“. Lijepo bi bilo održati koncert na otvorenom ali u tom slučaju bi morali naći sponzora, to nije velika svota -kaže Karović na kraju razgovora.