Osnovna organizacija SDP Kraševo donijela je nedavno Zaključak kojim se Vedran Kaser, zastupnik i šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, briše iz članstva SDP-a.
„Članstvu OO SDP BiH Kraševo je poznato koliko se podrške i aktivnosti provodilo u samoj osnovnoj, ali i općinskoj, kantonalnoj i drugim organizacijama na promociji, imena, lika i djela Vedrana Kasera. Nakon izbora u rukovodstvo OO SDP BiH Tešanj, KO SDP BiH ZDK i GO SDP BiH, imenovani nije postupio prema preporuci i odluci GO SDP BiH o deakumulaciji funkcija unutar SDP BiH, čime je spriječio eventualno uključivanje i drugih aktivista iz OO SDP BiH u organe Partije na višim nivoima. Iako bismo trebali biti ponosni na politički uspjeh i ambiciozni rast našeg člana, ostaje činjenica da je imenovani sve vrijeme svog političkog djelovanja, kao predloženi predstavnik iz Kraševa, radio u svom ličnom interesu i na vlastitoj samopromociji, a na štetu Osnovne organizacije i njenih ciljeva i interesa“, navodi se u Prijedlogu Odluke kojom se Kaser isključuje iz OO SDP BiH Kraševo.
Kaser, koji je član SDP-a od 2006. godine, tvrdi da je ova odluka ništavna te da je, Statutom, jasno definisano ko i na koji način isključuje ili prima članove.
„Ovo je zloupotreba članova od jednog pojedinca koji misli da treba stvari rješavati na ovaj način. Dakle, ja sam i dalje član SDP BiH i ništa se u tom smislu nije promijenilo. Jednostavno, došlo je do zloupotrebe povjerenja ljudi koji su potpisali nešto što nisu znali a, u konačnici, nisu ni nadležni da odlučuju o tome. Ne može mene isključiti iz SDP BiH bandit sa lažnim predstavljanjem, prevarom poštenih drugova i drugarica koji su naivno povjerovali u šarenu laž. Osim toga, procedura prijema i isključenja članova iz SDP BiH ne funkcioniše tako, na žalost nekih.“, kazao nam je Kaser, ističući da nadležnosti osnovne organizacije ne podrazumijevaju da isključuju bilo koga. „Ja sam član Predsjedništva SDP BiH, i mene može samo Glavni odbor isključiti iz SDP-a. Osnovna organizacija ne može donositi odluke o isključenju bilo koga iz SDP-a. Ja sam tu, biti ću tu i nemam namjeru odustati“, dodao je Kaser. Iskoristit će, napominje, svoja statutarna prava i vjerovatno se žaliti Statutarnom odboru. „Došlo je do jednog vakuma, odluka je ništavna, neregularna, nestatutarna, jednostavno, nisu mogli donijeti takvu odluku i kao takva ne postoji. Upitno je da li ću uopšte reagovati. Naravno, treba reagovati prema onima koji su pokrenuli takvo nešto, jer je jasno da to Statut ne dopušta“, kazao nam je Kaser.