Maglajlija, Kasim Kepić (74), nakon zdravstvenih radnika, prvi je građanin stariji od 65 godina i hronični bolesnik koji je prvi primio vakcinu protiv korona virusa – AstraZeneca. Pored Kasima, vakcinu primilo još 19 građana starijih od 65 godina-horničnih bolesnika, kao i uposlenici nekih javnih ustanova.
Kepić: “Slušajte savjete ljekara”
Sa Kasimom smo popričali dok je čekao da počne vakcinacija. Kao i sve osobe njegovih godina došao je pola sata prije utvrđenog termina. Vedrog je duha iako mu je zdravlje ozbiljno narušeno zbog dijabetesa i operisanog srca. Sa Kasimom smo prošli utvrđeni put prije same vakcinacije, pregled kod ljekara i uzimanje osnovnih podataka, do same vakcinacije. Šalio se sa medicinskom sestrom koja mu je dala vakcinu, kaže da ga ništa nije boljelo i da se odlično osjeća. „Primio sam vakcinu bez ikakvih problema, ništa me ne boli. Svakom bih preporučio da dođe i vakciniše se. Nisam se uopšte dvoumio da li ću se vakcinisati ili ne. Čim su iz Doma zdravlja pozvali starije osobe ja sam se prijavio. Ja mislim da će sve biti dobro, samo poštovati što nam savjetuju doktori“, ispričao nam je Kasim.
Nakon zdravstvenih radnika na red došli i građani
Inače, Dom zdravlja Maglaj već je dobio 110 doza vakcina AstraZeneca koje su primili zdravstveni radnici u ovoj ustanovi, stomatolozi kao i zaposleni u apotekama. „Novih 140 doza namijenjeno je osobama starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima kao i uposlenici nekih javnih ustanova. Svaki dan vakcinisaće se po 20 osoba, a kako se očekuje cijeli proces biće okončan za desetak dana. Nažalost, nije nam poznata dinamika isporuka vakcina niti kada će zdrava populacija doći na red za vakcinaciju“, rekao nam je dr Elvir Vehabović, direktor Doma zdravlja Maglaj. Inače, u Maglaju je trenutno 95 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom, a od početka pandemije do danas ukupno je virusom COVID 19 zaraženo 655 osoba.