U organizaciji Gradske uprave Zenica prošlog utorka je prigodnim obraćanjima, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Svečanost obilježavanja ovog značajnog datuma počela je kod spomen-kosturnice „Papirna“, a centralno obilježavanje u organizaciji Gradske uprave Zenica upriličeno je na spomen-obilježju „Kameni spavač“. Prigodnim riječima prisutnima na spomen-obilježju „Kameni spavač“ prvi se obratio Nermin Mehić, ratni vojni invalid i dobitnik najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i rekao da svaka država koja zaboravi na svoje borce, svoje poginule i ratne invalide, ne zaslužuje da postoji.
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je poručio kako su za državu BiH dali mnogo, dok su Slovenija i Hrvatska priznate bez referenduma.
– Opredijelili smo se da budemo nezavisni i država svih građana BiH. Zahvaljujući šehidima i poginulim borcima, ratnim vojnim invalidima i svim građanima, opstali smo i imamo državu. Situacija je ozbiljna, ali se ne trebate plašiti. Direktni sam sudionik 90-ih, samo ne u Zenici nego u težem mjestu, u Gornjem Vakufu. U to vrijeme nismo ništa imali, ali smo se uspjeli odbraniti od tadašnje 4. sile na svijetu. Nikog nećemo napadati, ali ćemo se žestoko braniti. Sada imamo dosta prijatelja iz međunarodne zajednice -rekao je Kasumović te pozvao prisutne da odaju počast poginulim civilima i borcima u Ukrajini.