Bosanskohercegovačka inicijativa- Kasumović Fuad protekle sedmice održala je press konferenciju na kojoj se obratio predsjednik Fuad Kasumović koji je, ovom prilikom, kazao da je došlo do izborne krađe u Zenici.
„Ovo je prvi put u svijetu da čovjek koji je apsolutno pobijedio u Zenici traži poništenje izbora. Kao apsolutni pobjednik tražim, radi nepravilnosti koje su se dogodile, radi kriminala koji se dogodio, da se ponište kompletni izbori u gradu Zenici. Veliki aktivista SDA Meša Šaćirović došao je u Gradsku pravu, doveden od članova GIK-a, sa lažnom akreditacijom da može posmatrati i bio je tu kada su se mijenjali birački odbori“, kaže Kasumović te je istakao da je SDA, kako kaže, ponovo osramotila Zenicu jer nisu otvorene 32 vreće s glasačkim listićima. „BHI-KF insistira i zabranjuje bilo kakvo otvaranje ovih vreća. Tražimo hitno, po osnovu Schmidtovih mjera i po osnovu zakona ove države, a nevjerujući MUP-u ZDK, da se hitno angažuje Federalna uprava policija ili SIPA i državno tužilaštvo. Danas ide krivična prijava protiv GIK-a jer su oni dozvolili to i morali su ili trebali znati da je to lažna akreditacija jer akreditacije izdaje upravo GIK“, kaže Kasumović.
Dodao je da je, na dan održavanja press konferencije, svoju sjednicu održala i Gradska izborna komisija koja će, kako kaže Kasumović, podnijeti krivičnu prijavu protiv Meše Šaćirovića. „Insistirat ću da se blokira dalji tok procesa Izbora dok ne dođe SIPA jer 32 vreće stoje otvorene, neko ih donio i bacio. Postavlja se pitanje da li su to vreće sa već ubačenim materijalom“, poručio je Kasumović.
Iz BHI-KF ističu da ih najviše zabrinjava proces prebrojavanja materijala, te da je i u ovom procesu, kako kažu, izvršena zloupotreba GIK-a Zenica od strane SDA po čijem su osmišljenom planu prvo prebrojani glasovi iz ruralnih naselja. Također poručuju da je činjenica da je odlukom CiK-a BiH, zbog uočenih mnogobrojnih nepravilnosti, GIK Zenica oduzeta nadležnost u nastavku prebrojavanja preostalih glasačkih listića, te da su vreće zapečaćene i prevezene u Glavni centar za brojanje u Sarajevu očigledan dokaz da se u Zenici tokom izbornog procesa odvijala i da se za kraj prebrojavanja glasačkih listića pripremala dobro osmišljena i u BiH neviđena izborna prevara od strane SDA.