U Velikoj sali Gradskog vijeća Zenica, u petak je upriličen tradicionalni prijem za maturante srednjih škola, oslobođene polaganja maturskog ispita. Od svih maturanata u 10 zeničkih srednjih škola, njih 133 je sve razrede srednje škole završilo odličnim uspjehom, zbog čega su od strane gradonačelnika Fuada Kasumovića i Gradske uprave Zenica nagrađeni s po 100 KM i knjigom.
– Ovi mladi su svijetla budućnost grada Zenice i Bosne i Hercegovine. Trebamo im na svaki način omogućiti pomoć. Neki će vjerovatno nastaviti svoje obrazovanje. Grad će za one koji neće studirati odmah obezbijediti pripravnički da mogu raditi, kao i sve druge pogodnosti -kazao je Kasumović, a potom maturantima čestitao na ostvarenom uspjehu.
– Čestitam vam od srca. Želim vam da se prilikom izbora fakulteta vodite svojim željama, ali i potrebama na tržištu rada. Moj savjet je da birate perspektivne fakultete koji će vam omogućiti da napredujete. Borite se u životu, vjerujem da će neko od vas biti jednom i na mom mjestu. Ali, uvijek imajte cilj i budite profesionalci. Radite ono za što se opredijelite i budite izvrsni u tom poslu, kao što ste bili izvrsni u vašem dosadašnjem školovanju. Samo na taj način ćete biti u prilici pomoći sebi, svom gradu i svojoj državi -poručio je gradonačelnik Kasumović.
Učenica generacije Druge gimnazije Ajna Karić kaže da joj nagrada mnogo znači te da je to motivacija i za buduće generacije kako bi postigli odlične uspjehe u svom školovanju. – Planiram upisati Politehnički fakultet na Univerzitetu u Zenici a nakon tog master negdje vani. Žao mi je što mladi napuštaju BiH ali smatram da imamo mnogo bolje prilike vani. Nadam se da će se taj položaj promijeniti a samim tim i moje mišljenje -kazala je Karić.
Maturantica Medicinske škole Amra Muminović se zahvalila gradonačelniku i Gradskoj upravi na nagradi koju su dobili maturanti. – Ova nagrada je dokaz da se svaki trud isplati. Smatram da mi svi trebamo ostati ovdje jer smo budućnost naše države. Ako Bog da, nastavit ću obrazovanje, moj plan je upisati Farmaceutski fakultet u Sarajevu-kazala je Muminović.
Eldar Deronja iz Druge gimnazije planira upisati Softversko inžinjerstvo na Politehničkom fakultetu UNZE. Kako je kazao, nije bilo lako ostvariti uspjeh u protekle četiri godine, a želja mu je ostati i graditi svoju budućnost u Bosni i Hercegovini.