„Imamo većinu i krećemo u formiranje vlasti,“ tako bi se ukratko mogla prenijeti poruka s jučerašnje (ponedjeljak, op.a.) konferenciji za medije, čija je tema bila informisanje javnosti o rezultatima razgovora u vezi sa formiranjem vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, na kojoj su prisustvovali predstavnici šest stranaka i to: Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte, Naroda i pravde, Narodnog evropskog saveza i Naše stranke.
Programska koalicija

Kasumović

„Radi se o programskoj koaliciji koju ćemo poslije prezentovati. Da ispoštujemo volju građana Zeničko-dobojskog kantona, ova koalicija broji oko 83.000 glasova, što je apsolutna većina u ZDK. Mi smo, po objavi rezultata Centralne izborne komisije BiH, razgovarali i, na kraju, po mom mišljenju, napravili smo jaku, i na čistim osnovama, koaliciju, koja ima plan vladati naredne četiri godine. Mnoge su špekuluacije bile o raspodjeli ministarstava. Razgovarano je o svim temama, pa i ministarstvima, ali to još nije dogovoreno i završeno. Ova koalicija će danas već ili ujutru uputiti zahtjev Vladi Zeničko-dobojskog kantona, svim kantonalnim ministarstvima, upravama i javnim ustanovama da odmah obustave sve prijeme ljudi, ne želimo gomilati administraciju“, rekao je, na samom početku pres-konferencije, Fuad Kasumović, predsjednik BHI-KF.

Mahmutagić

Mirsad Mahmutagić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH ZDK je istakao da SDP BiH daje punu potporu ovoj programskoj koaliciji. „Građani su, kroz broj glasova, za ovih šest političkih subjekata, iskazali namjeru za promjenama. Mi ćemo učiniti te promjene. Praktično ćemo biti servis građana Zeničko-dobojskog kantona, ali i pokretač razvoja“, rekao je Mahmutagić.
Goran Bulajić, povjerenik Kantonalnog odbora DF ZDK, ujedno i izabrani zastupnik za naredni mandat u Skupštini ZDK, je kazao da su apsolutno usaglasili stavove oko programske koalicije koji će, kako je kazao, u narednim danima biti i prezentovani javnosti.

Bulajić

„To su uspostavljanje Ureda za borbu protiv korupcije, donošenje adekvatnih zakona, rad direktno na Strategiji za mlade, revizija Strategije razvoja sporta i mnoge druge stvari koje ćemo definisati adekvatnim rokovima, i, naravno, iste te termine poštivati, nadgledati zajedno, što je, ustvari, i bilo prepoznato u ovim razgovorima. Nadam se da ćemo, u narednom periodu, sa ovom energijom i entuzijazmom koji smo pokazali u prošlih nekoliko dana, i nastaviti, ispoštovati rokove koji se tiču imenovanja mandatara, a nakon toga i prijedloga za Vladu ZDK“, kazao je Bulajić.
Kulović: Šest političkih opcija okupljeno oko jedne priče

Ajanović

Mesud Ajanović, predsjednik Izvršnog odbora Kantonalne organizacije Narod i pravda Zenica, ujedno i član Predsjedništva Naroda i pravde, je kazao da ova koalicija predstavlja jednu potpuno novu dimenziju, a kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton.
„Ovo je po prvi put, u novijoj bh. istoriji, ili da kažem poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma, da se pojavila jedna ovakva koalicija u našem kantonu koja je, zaista, opredijeljena na potpuno građanskim osnovama, odnosno na temeljima onoga što je BiH uvijek činilo BiH. S druge strane, ovo je, prije svega, programska koalicija, i sukladno tome, ovih šest stranaka će se sigurno tako i ponašati, isključivo u skladu sa programom koji će biti definisan do najsitnijih detalja. Da bi se programi mogli ispuniti u punom kapacitetu, za to su potrebni ljudi koji imaju kapaciteta i znanja, a ne samo stranačku pripadnost. Ova koalicija će se zalagati da najbolji dođu na odgovarajuća mjesta“, rekao je Ajanović.

Kulović

Behija Kulović, povjerenica Kantonalnog odbora Naše stranke ZDK je istakla da je za Našu stranku jedino i prihvatljiva programska koalicija. „Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo da smo se, naš šest političkih opcija, okupilo oko jedne priče koja se zove programska koalicija. Za Našu stanku je jedino i prihvatljiva programska koalicija i uopće ne sumnjam u sve političke opcije koje su tu – da će raditi predano na sprovedbi tog programa“, istakla je Kulović.


Prema Sporazumu o koalicionoj saradnji, između ostalog, strane se obavezuju da će, u roku od sedam dana od potpisivanja ovog dokumenta, predložiti kandidata za premijera Zeničko-dobojskog kantona, po proceduri propisanoj Poslovnikom o radu Skupštine ZDK, kao i da, u roku od najduže 15 dana od dana potpisivanja ovog dokumenta, finaliziraju zajednički Program, sa jasnim mjerama, principima i smjernicama djelovanja izvršne vlasti u mandatnom periodu 2022-2026. godine, kao i da konzenzusom mogu u skupštinsku većinu uključiti i ostale stranke koje prihvate uslove Sporazuma, Program, kao i ostale dokumente prostekle iz njih.


Mujanović

Hašim Mujanović, član Predsjedništva NES-a je istakao zadovoljstvo da je u prilici da, s kolegama iz drugih pet političkih partija, priča o nečemu što su, kako je kazao, dugo očekivali. „Pričamo o programskoj koaliciji, odnosno aktivnostima koje treba da budu provedene u narednom mandatnom periodu, mada mislim da svakako trebamo razgovarati i o daljnim procesima koji će prevalizati i 2026. godinu. Drago mi je, a vjerujem da dijelim i stav ostalih kolega iz koalicije, da nećemo biti robovi stranačkih kadrova ili stranačkog kadroviranja, već će ova koalicija biti otvorena za građanski koncept, odnosno, da će pristup u rješavanju problema na nivou ZDK, a i šire, imati i nestranačke osobe , ukoliko imaju kompetencije, struku i kvalitet, te biti dobrodošle da mijenjamo i popravljamo život na području ZDK“, poručio je Mujanović
Kada je u pitanju NES, u novoj većini je Almina Sivić, ali ne i Ramo Isak.
„Na službenom putu sam. Trenutno nemam nikakve informacije. Još uvijek nismo dobili ni certifikate. Uvijek idu prvo certifikati, poslije toga parlamentarne stranke sjednu, dogovaraju se i prave se većine. Ja sam još uvijek u mandatu starog saziva Skupštine ZDK“, kazao nam je, u telefonskom razgovoru, Isak.