Kantonalni sud Zenica, postupajući po Prijedlogu Tužiteljstva ZDK, odredio je 3. decembra jednomjesečni pritvor Fuadu Kasumoviću i Vahdetu Drini koji su osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u vezu s poslovanjem Zenicatransa. Pritvor je bio određen iz samo jednog zakonskog osnova, a to je postojanje naročitih okolnosti da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, za koje je bila potreba da se saslušaju u daljem toku istrage, iako je prijedlog bio podnesen protiv više osumnjičenih i više zakonskih osnova. Kako je pritvor određen samo po tom osnovu, a cijeneći činjenicu da se isti treba svesti na najmanju moguću mjeru, postupajuća tužiteljica je, kako je saopšteno iz Kantonalnog tužilaštva, dala maksimalne napore da se svih 11 preostalih svjedoka sasluša tokom protekle sedmice. Potom je u prošli petak iz Kantonalnog tužiteljstva upućen prijedlog Kantonalnom sudu da se osumnjičenima ukine mjera pritvora i izrekne mjera zabrane sastajanja s određenim licima.
– Prema osumnjičenim licima K. F. i D. V. se izriču mjere zabrane: sastajanja sa određenim osobama, a konkretno sa ostalim osumnjičenim i svjedocima, te se određuje razdaljina od 50 metara ispod koje se osumnjičeni K. F. i D. V. ne smiju približiti ostalim osumnjičenima i svjedocima -piše u obavještenju za javnost iz Kantonalnog suda u Zenici.
Pohvala Tužilaštvu
Komentarišući ovaj potez Tužilaštva i Suda, advokat Asim Crnalić je rekao da ne može govoriti o detaljima, ali je istakao da je zadovoljan i radostan što je Kasumović izašao iz pritvora.
– Moram pohvaliti Tužiteljstvo zbog toga što je u kratkom roku saslušalo sve svjedoke koje je naumilo saslušati. Naravno, ostaje ona moja ranija kritička ocjena da nije trebalo zatvarati gospodina Kasumovića, ali eto dogodilo se pa smo to na kraju sve riješili onako kako smo očekivali. Odbrana još nije primila rješenje pa ne mogu komentirati mjere zabrane za koje sam čuo da postoje, jer to ipak advokat treba pažljivo pročitati da bi nešto suvislo rekao -rekao je Crnalić a potom se osvrnuo i na nastavak procesa.
– Ja mislim da bi Tužiteljstvo trebalo pažljivo ocjenjivati sve dokaze koje ima na raspolaganju. I nadam se da će zaključiti ono što odbrana misli o tom predmetu, a to je da u konkretnom slučaju nema krivičnih djela zbog kojih bi trebalo progoniti gospodina Kasumovića i njegove suradnike -kaže Crnalić.
Kasumović: “Građanima sam zahvalan za podršku”
Na svom Facebook profilu se jučer (ponedjeljak, 13. decembar) oglasio zenički gradonačelnik.
– Poštovani građani Zenice ali i Bosne i Hercegovine, neizmjerno vam hvala za podršku koju ste mi pružali proteklih dana. Iako sa obostranom upalom pluća, koju sam dobio u kazamatima, odnosno zatvorima Sarajeva i MUP-a ZDK, došao sam danas na posao kako bih zaposlenicima Gradske uprave Zenica, javnih ustanova i preduzeća potpisao plaće, te riješio druge nagomilane administrativne poslove. Također, kako bih ispoštovao mjere zabrane suda, morao sam neke svoje pomoćnike i saradnike poslati na prinudni godišnji odmor. Svjestan sam kako na taj način uskraćujem zaposlenicima njihovo pravo na rad, međutim nisam imao izbora. To će ozbiljno ugroziti rad Gradske uprave jer bez pomoćnika ne mogu usaglasiti ni Nacrt budžeta za 2022. godinu. Zbog mog nerazumnog hapšenja, po preporuci mojih ali i drugih advokata, o ovom procesu izvjesno vrijeme neću davati izjave, niti istupati u javnosti. Iako to nije u skladu sa mojim temperamentom i opredjeljenjem da u svome i radu Gradske uprave Zenica neću imati tajni prema sugrađanima, ispoštovat ću te preporuke, te vas molim za razumijevanje. Kada su u pitanju moje redovne i aktivnosti Gradske uprave Zenica, javnost će, kao i do sada, biti blagovremeno i istinito informisana -napisao je Kasumović.