Nakon odigranih sedam predstava u okviru Takmičarskog programa XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. prošlog petka dodijeljene su festivalske nagrade u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Nagrada „Adem Ćejvan“ za životno djelo XXIII festivala bh. drame Zenica 2024. dodijeljena je istaknutom bosanskohercegovačkom glumcu Senadu Bašiću.
Najbolji glumci Mirvad Kurić i Gordana Boban
Predstave u okviru Takmičarskog programa Festivala je ocjenjivao Stručni žiri u sastavu: teatrologinja, dramaturginja i rediteljica Dubravka Zrnčić-Kulenović (predsjednica), pisac Darko Cvijetić i dramaturg Dragan Komadina i dodijelio je ukupno jedanaest nagrada. Nagrada „Miodrag Žalica“ za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst dodijeljena je Asji Krsmanović za dramu „Kiselina“.
– Predstava „Kiselina“ svojom tematskom i idejnom jednostavnošću, propitujući na vješt i duhovit način šest potencijalnih smrti koje se događaju u sjeni one najočekivanije, starice od 94 godine, zapravo djeluje kao moćni scenski amalgam koji nas svojom toplinom, scenskom snagom, ali i suzom koja nikad ne sklizne u patetiku, zapravo resetira na razinu empatije što smo je eventualno pogubili u bespoštednoj utrci za karijerom i društveno nam nametnutim obavezama -istakli su iz stručnog žirija.
Glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava „Kiselina“ autorice Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bh. drame Zenica 2024. i Scene MESS Sarajevo. Nagradu za najbolju režiju dobio je Aleš Kurt za režiju predstave „Tri prikazivanja Boga“ Narodnog pozorišta Tuzla. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je glumcu Mirvadu Kuriću za uloge Daidže i Babe u predstavi „Kiselina“, a Nagradu za najbolju glumicu dobila je glumica Gordana Boban za ulogu Majke u predstavi „Kiselina“.
Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice dodijeljena je glumici Anđeli Rakočević za ulogu Male koja pleše kao iz bajke u predstavi „Mali ratovi i kabine Zare“ u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Sterijinog pozorja. Nagradu za najbolju epizodnu ulogu osvojila je Nataša Perić za ulogu Nepoželjne u predstavi „Mali ratovi i kabine Zare“. Nagrada za najbolju scensku muziku dodijeljena je Nikolini Vujić za autorsku muziku i izvođenje u predstavi „Stotinu malih smrti“ Sarajevskog ratnog teatra SARTR, a Nagradu „Antun Marinić“ za najbolji scenski pokret dobila je Belma Lizde-Kurt za predstavu „Tri prikazivanja Boga“. Specijalna nagrada za dramski tekst dodijeljena je Vidi Davidović za dramu „Mali ratovi i kabine Zare“, a Specijalnu nagradu za kolektivnu glumačku igru dobio je ansambl predstave „Tri prikazivanja Boga“.
Žiri novinara i žiri publike
Nagrada Žirija novinara za najbolju predstavu je pripala predstavi „Kiselina“. Nagrada Žirija publike za najbolju predstavu je pripala predstavi „Kiselina“. Nagradu Žirija publike za najbolju glumicu Festivala je dobila glumica Amila Terzimehić za uloge u predstavi „Stotinu malih smrti“, a Nagradu Žirija publike za najboljeg glumca Festivala dobio je glumac Mirvad Kurić za uloge u predstavi „Kiselina“. Na ovogodišnjem Festivalu dodijeljeno je ukupno petnaest nagrada, a svečanom ceremonijom uspješno je okončan XXIII festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2024.