U organizaciji Islamske zajednice u BiH, a uz pomoć medžlisa IZ Visoko, Gračanica, Kiseljak i Breza, u Visokom je upriličena promocija knjige “Imami Srebrenice 1992-1995”, autora Alije ef. Jusića. Kako je istaknuto, autor je na osnovu svog sjećanja i zabilješki koje je sačuvao napisao značajnu knjigu dokumentarističkog karaktera koja je, kako kaže, za njega dug i obaveza.
“Svaku promociju pamtim prije svega po ambijentu i veoma mi je drago da sam vidio mnogo kolega koji su prepoznali ovakav projekat. Hvala Bogu da sam živ i zdrav i da sam mogao uraditi ovako nešto što će ostati kao zavjet i opomena. Bio sam sretan kada je knjiga izašla, a ona već ima svoje treće izdanje, što iskreno nisam mogao ni zamisliti. Sjećamo se imama, posebno šehida, ali i svih imama Srebrenice. Činimo to sa sviješću jer nam je neophodno imati ispred nas vjerodostojne svjedoke tih događaja. Ovim okupljanjem potvrđujemo duboki osjećaj zahvalnosti i poštovanja prema svim našim prethodnicima”, rekao je Alija ef. Jusić, autor knjige, a treba istaći da su ulogu promotora imali Midhat ef. Čakalović i Salko ef. Omerbegović.
“Nažalost, oni koji ne vole Bosnu i Bošnjake, znali su da su imami intelektualna snaga ovog naroda i zato su mnogi imami među žrtvama stradanja. Upravo svi oni zbog svega onoga što su prošle te ljudske gromade zaslužuju da se njihova imena istaknu kroz jednu ovakvu knjigu”, dodao je glavni imam Medžlisa IZ Visoko Midhat ef. Čakalović.