U povodu obilježavanja ovogodišnjeg Dana nauke, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodijelilo je i šest novčanih nagrada studentima – korisnicima usluga univerzitetskih biblioteka i to onima koji su u 2022. godini najviše koristili knjižni fond, elektronske baze podataka i druge usluge ovih biblioteka. Na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Zenici, nagradu je dobila Mirnesa Beganović iz Zenice, studentica treće godine Filozofskog fakulteta u Zenici, Odsjek za razrednu nastavu.


„Vodim se izrekom da je knjiga je čovjekov najbolji prijatelj. Svijet knjiga je, za mene, posebna dimenzija i poseban doživljaj koji nas odvodi od različitih problema u „oazu mira“, spremne da nam se u potpunosti predaju, da nam pruže društvo u trenucima samoće, da nas obraduju i nasmiju kada nam je to najviše potrebno. Ne dozvolimo da nam ruke budu vezane u okove moderne tehnologije, nego za knjige i znanja kojima ćemo graditi jake temelje naše domovine Bosne i Hercegovine“, poručila je mladima Mirnesa Beganović.


„Ovaj studij sam izabrala zbog velike ljubavi prema radu sa djecom, pronalazim se kao neko ko će podučavati naše buduće naraštaje, a da to istovremeno bude prožeto ljubavlju i punom pažnjom. Dobijena nagrada, odnosno priznanje, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke je moj najveći uspjeh ostvaren u toku studiranja, osim ocjena postignutih u prethodnom periodu. Smatram da će me ova nagrada posebno motivisati i dati „vjetar u leđa“ za nizanje daljih uspjeha u oblasti studiranja“, kaže Beganović.
Univerzitetska biblioteka joj je, ističe, od velikog značaja tokom studiranja. „Posebnu zahvalnost zaslužuje naša bibliotekarka koja nas svakodnevno motiviše i ukazuje na važnost čitanja. Učinila nam je biblioteku „oazom mira“ i mjestom pronalaska odgovora na mnoga pitanja putem čitanja knjiga. Knjige sam koristila u svrhu vlastite čitalačke zainteresovanosti, za oblast struke, za mnoga istraživanja i radove koji su sprovedeni u cilju obavljanja semestralnih zadataka“, kaže Beganović, koja mnogo voli čitati i mimo studiranja. „Osoba sam koja mnogo voli čitati i mimo studiranja. Knjige su sastavni dio moje svakodnevnice, budući da i učiteljski poziv, sam po sebi, zahtijeva mnogo čitanja i istraživanja“, ističe Beganović koja je trenutno posvećena samo studiranju, jer, kako kaže, želi maksimalnu pažnju usmjeriti i posvetiti na znanja koja im profesori, na najkvalitetniji način, pružaju i ista znanja u budućnosti primijeniti.