Centralna izborna komisija BiH je 22. oktobra, odnosno tek nakon 20 dana od održavanja Općih izbora, donijela Odluku o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini. „Centralna izborna komisija BiH odbacuje svaku kritiku koja dolazi u vezi sa “sporom” objavom izbornih rezultata, pogotovo od političkih stranaka čiji su predstavnici bili članovi biračkih odbora“, istakli su, ranije, iz Centralne izborne komisije BiH.
Da li su se, zaista, birački odbori pokazali kao najslabija karika u provođenju izbornog procesa, a kako su više puta istakli iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, te sa kojim problemima su se suočavali u svom radu, pitali smo predsjednike gradskih i općinskih izbornih komisija u Zeničko-dobojskom kantonu.
Umor, neznanje ili brzopletost?
„Zadovoljan sam radom Općinske izborne komisije Kakanj, jer je to komisija koja u ovom sazivu prvi put organizuje izbore, te se pokazalo da smo uradili sve onako kako i treba, ispoštovali smo rokove i zakonske procedure. Konstatacija CIK-a je tačna, kako na nivou cijele BiH, tako i kod nas. Iako nismo imali većih problema, bilo je poteškoća oko pakovanja materijala, pa smo pomagali nekim biračkim odborima u ranim jutarnjim satima. Imali smo i ponovno otvaranje nekoliko vreća. Da li to prepisati umoru ili neznanju, mislim da je to spoj svega, možda i brzopletosti“, kaže Ernad Čizmić, predsjednik Općinske izborne komisije Kakanj.
Armin Bašić, predsjednik Općinske izborne komisije Maglaj kaže da svu krivicu, ipak, ne treba pripisati biračkim odborima. „Imali smo velikih poteškoća oko formiranja biračkih odbora, kao i ostale izborne komisije. I kod nas su, na šest-sedam biračkih mjesta, uočene neke nepravilnosti, ali nisu to bile velike greške i ne treba svu krivicu pripisati biračkim odborima. Po mom mišljenju, sve te greške su, prije, posljedica umora, nego neiskustva biračkih odbora i slično. Nismo imali toliko problema u radu biračkih odbora, koliko su nam probleme pravile izmjene od strane Centralne izborne komisije, poput, naprimjer, pomoći drugog lica prilikom glasanja“, kaže Bašić.
Problem sa popunjavanjem biračkih odbora
Izborne komisije u Tešnju, Zavidovićima i Doboj Jugu su imale problem s popunjavanjem biračkih odbora jer je, kako ističu, sve manje zainteresovanih koji bi radili taj posao.
„Važno je istaći da smo mi izabrani kao zamjenski članovi, polovinom juna ove godine, a imali smo i dva stara člana koja su nam pomogla. Bili smo u kontaktu i sa drugim izbornim komisijama. Međutim, imali smo nedostatak oko 100 članova i 200 zamjenskih članova i to nam je bio najveći problem. Kontaktirali smo mjesne zajednice, studente,… Edukacija je prošla dobro, ali problem je i to što nemamo kvalitetnog kadra. Na mjestima gdje smo imali kvalitetan kadar nismo imali nikakvih problema. Treba raditi na svijesti svih političkih stranaka da nam predlože kvalitetne ljude u biračke odbore, a ne da kvalitetne ljude stavljaju kao posmatrače“, kaže Bećir Halilović, zamjenski predsjednik Općinske izborne komisije Tešanj.
„Kao i ostalim izbornim komisijama, problem nam je predstavljalo popunjavanje biračkih odbora. Koristili smo pravo, shodno Pravilniku o provođenju izbora, pa smo raspisali tri javna poziva, te omogućili da se prijave svi koji su zainteresovani za rad u biračkim odborima. Uspjeli smo, ipak, u propisanom roku da popunimo sve biračke odbore. U samom izbornom danu nismo imali primjedbi i pritužbi. Nekih velikih problema nismo imali, ali budući da je izborni proces jako složen, suočavali smo se sa poteškoćama koje smo uspješno rješavali“, kaže Elvir Mehić, predsjednik Gradske izborne komisije Zavidovići.
„Najveći problem u radu i provođenju izbora predstavljalo nam je pronalaženje lica za imenovanje u biračke odbore, jer veliki broj političkih subjekata nije imao sjedišta u Doboj Jugu. Uspjeli smo riješiti problem, ali je bio veliki broj novoimenovanih članova, negdje oko 50%. Drugih problema nismo imali“, kaže Zlata Fetić, predsjednica Općinske izborne komisije Doboj Jug, dodajući da nisu imali niti jednu primjedbu tokom izbornog dana i procesa, tokom kojeg su bili prisutni i posmatrači nevladinih organizacija.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju