Svjetski dan prosvjetnih radnika, koji se obilježava 5. oktobra, jedinstvena je prilika da se ukaže na značaj i važnost nastavnika i profesora te na samu ulogu istih u našem društvu. Na ovaj datum govori se o problemima s kojim se svakodnevno susreću u radu, o nepovoljnim uslovima rada nastavnika, ali i o jednom od najčasnijih zvanja koje jedan čovjek može steći.
Izazovna uloga prosvjetnih radnika
Jasminka Halilović jedna je od onih prosvjetnih radnika koji svoj posao radi s ljubavlju. U Osnovnoj školi “21. mart”, u općini Doboj Jug, radi već 23 godine, a sticanjem zvanja nastavnice razredne nastave ispunila je svoju želju jer je, kako kaže, od djetinjstva htjela biti učiteljica. “Biti prosvjetni radnik znači mnogo toga, iako možda izgleda jednostavno. Mnogi u tom pojmu vide samo predavača, nosioca nastavnog procesa, nekoga ko obrazuje mlade ljude. Prosvjetni radnik sa učenicima uči prva slova, brojeve, dijeli tajne i probleme, proživljava uspone i padove pa samim tim postaje dio njihovog života. Tako da ste često u ulozi: psihologa, savjetnika, roditelja, prijatelja,…”, kaže Halilović. Uloga prosvjetnih radnika je, u odnosu na davna vremena, kaže Halilović, postala izazovna, kompleksna i zahtjevna. Sama pandemija korona virusa donijela je mnogo promjena u obrazovni sistemi, stoga su prosvjetni radnici morali naučiti i raditi na sasvim novi i nepoznati način, realizujući online nastavu. “U početku smo pristupili samoedukaciji, nismo žalili truda,vremena, a niti vlastitih sredstava. Svim svojim resursima smo se stavili na raspolaganje školi i učenicima. Cilj je bio da učenici na najbezbolniji način prihvate ovaj vid nastave na daljinu i pri tome usvoje neophodna znanja. Živimo u vremenu poljuljanih vrijednosti, sunovrata morala, ekonomske nestabilnosti, što, itekako, ostavlja traga na učenike”, ističe Halilović.
Obrazovane ljude treba zadržati
Uz profesionalno obavljanje dužnosti prosvjetnih radnika i čvrste temelje sa kojih se počinje graditi, imamo budućnost, nove ličnosti i nove generacije. “Čestit i pošten prosvjetni radnik i u ovom vremenu mora ostati moralna vertikala, most koji će spojiti nespojivo. Naša zadaća je da u učenike kroz svoj primjer utkamo prave, iskonske ljudske vrijednosti i mnogo toga što nedostaje našem društvu u cjelini. Kada nam iz školskih i studentskih klupa izađu obrazovani i odgojeni mladi ljudi trebali bismo ih znati zadržati”, kaže Halilović poručujući da vlast treba graditi pravednu i pravičnu, ekonomski stabilnu državu, koja će mladima pružiti egzistencijalnu i svaku drugu sigurnost, pružiti im mogućnost da od svog rada žive u najljepšoj zemlji na svijetu. Najveća nagrada za uloženi trud prosvjetnom radniku su poštovanje, čiste i iskrene dječije emocije, čvrsti zagrljaji nejakih ruku. “Izreka koja na najljepši način opisuje ovaj plemeniti poziv je: ,,Ko ne ljubi svoj poziv, u hram prosvjete nek ne ulazi!“ Ovom prilikom svim prosvjetnim radnicima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta čestitam naš praznik, Dan učitelja, u želji da svaki naredni dočekamo u zdravlju i boljem okruženju”, kaže Halilović.