U zeničkom Shopping centru proteklog vikenda je održan 4. međunarodni sajam kristala, dragog i poludragog kamenja koji je okupio 25 kolekcionara i izlagača iz cijele regije a u organizaciji Udruženja građana „Gorski kristal“.
Jedan od organizatora, Muamer Islamović, u izjavi za Našu riječ je istakao da su posjetioci imali priliku da se upoznaju s raznim vrstama kristala, minerala te dragog i poludragog kamenja, a oni najviše „zaljubljeni u kamenje“ su ponešto i kupili.
– Zadovoljni smo s posjetom, ovo je 4. sajam koji organizujem s prijateljima Vernesom Islamovićem i Amelom Beganovićem. U planu je da u proljeće napravimo još jedan Art market na Trgu ispred Gradske uprave -kaže Muamer Islamović te dodaje da su posjetioci mogli, pored samih kristala, na sajmu pronaći i nakit koji je izrađen od istih.
– Sam Zeničko-dobojski kanton obiluje mineralnim rudama, okruženi smo s brojnim nalazištima. Kad su u pitanju dragocjenosti moram istaći da na području Breze i Vareša imamo mineralne bazene u kojima se nalazi zlato, srebro, platina, tamo imamo i rubine. Malo bliže Zenici, lokaliteti Kruščice i Busovače obiluju gorskim kristalima i tu se također može govoriti o vrtoglavim cijenama ako se radi o ozbiljnijim kolekcionarskim primjercima -ističe Islamović kojeg smo zamolili da nam pojasni na koji način amateri, to jest avanturisti mogu pronaći kristale u prirodi.
– Dovoljno je pratiti udžbenike i geološke brošure da saznamo gdje su ta nalazišta. Veliki dio srednje Bosne „leži“ na tim kristalima, pa neko ko ima vikendicu u Busovači, Krušćici ili u Kreševu zasigurno neće profulati ako bude istraživao po tim stijenama, starim kamenolomima. Dovoljno je staviti ruksak na leđa i upusti se u avanturu -kaže Islamović te na kraju otkriva da je njegov najdragocjeniji pronalazak do sad bio kristal koji je u sebi obilovao sa zlatnom rešetkom u unutrašnjosti koji je pronašao u Krušćici. Naša riječ je i ove godine bila medijski partner zeničkog Sajma kristala.