Po novoj raspodjeli ZDK će dobivati svake godine preko 30 miliona KM više iz zajedničke kase


-Kažu, odete u Sarajevo i za cijeli mandat ništa ne uradite za svoj grad ili izbornu bazu. Red je da predstavim najvažnije rezultate na nivou federalne vlasti: Nakon 15 godina donijeli smo izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kojim smo reducirali ponder Kantonu Sarajevo s 2 na 1,3. Početak primjene ovog Zakona je od 1. januara 2023. godine, što će osigurati ravnomjerniji regionalni razvoj i više socijalne pravde i solidarnosti. Usvojili smo set energetskih zakona, Zakon o obrtu, propisi o zabrani i ograničenju pušenja u zatvorenim prostorima, zabrani izgradnje malih hidroelektrana… Prvi put od nastanka FBiH usvojena je Strategija razvoja FBiH, kaže Jasmin Duvnjak na početku razgovora i dodaje da je kroz novi Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom, slabijeg imovinskog stanja, uveden dječiji dodatak od 103 KM mjesečno za svu djecu u FBiH do punoljetstva.
-Ispravljena je i nepravda prema porodiljama. Donijeli smo Zakon o roditeljima njegovateljima koji će konačno imati mjesečne naknade i pravo na doprinose za mirovinsko i invalidsko te zdravstveno osiguranje i penziju. Uduplali smo podršku poljoprivredi, privredi, povratnicima…,ističe Duvnjak.


DUVNJAK: Kroz set boračkih zakona povećali smo naknade za ispunjenje prava i zahtjeva ratnih vojnih invalida, šehidskih porodica, demobilisanih boraca i nosilaca ratnih priznanja. U ovoj godini Vlada FBiH je povećala penzije za 11 posto i uz još po 100 KM jednokratne pomoći. Za podršku zdravstvu usvojili smo novi Zakon o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova, zeničkoj Bolnici idu 23 miliona, a tešanjskoj 2 miliona KM.


NR: Šta je vaš najveći uspjeh u parlamentarnom radu?
DUVNJAK: Bio sam jedan od predlagača nedavno usvojenog Zakona o pripadnosti javnih prihoda koji će donijeti stotine miliona KM u nerazvijene dijelove FBiH i koji će omogućiti više socijalne pravde i ravnomjernijeg razvoja svih kantona. Tu su i zakoni iz oblasti boračko-socijalne zaštite i sporta (supredlagač Zakona o reprogramu dugova sportskim klubovima) i mnogi drugi bitni za unapređenje životnog standarda naših građana i otklanjanje uočenih diskriminacija (izmjene o mirovinskom i invalidskom osiguranju).
NR: Vaši prioriteti u novom mandatu:
DUVNJAK: Navešću samo neke od prioriteta:
1. Rasteretiti privredu kroz smanjene stopa poreza i doprinosa i značajno povećati minimalnu platu.
2. Unaprijediti standard penzionera, civilnih invalida, boraca, omladine.
3. Očuvati energetsku stabilnost (usvojiti Zakon o gasovodu Južna interkonekcija i dr.).
4. Usvojiti zakone o sportu, filmu, kulturi… Značajno uvećati sredstva za sport na svim nivoima. Na nivou ZDK od planiranih 5 miliona za sport minimalno 1 milion KM izdvojiti za podršku najjačem sportskom brendu naše regije NK ČELIK i za modernizaciju Bilinog polja.