Članovi Simfonijskog orkestra Mostar pod majstorstvom prof. Jovana Bogosavljevića iz Niša su u crkvi Sv. Josipa u Zenici održali koncert „Četiri godišnja doba“ Antonia Vivaldija kojim se željela skrenuti pažnja javnosti na značaj ekologije i planete zemlje. Župnik Davor Topić u obraćanju prisutnima je istakao da okoliš nije samo ono što nas okružuje već i veza priroda i ljudi te da smo dio nje.
– U ovoj istini pronalazimo izazov za svoj život, društvo, naša snaga se nalazi u tom zajedništvu i pravim odnosima. Obilježje prirode je odnos uzajamne povezanosti i model je za svako društvo. Skrb za prirodu nam treba biti poziv i izazov jer uključuje sposobnost za dijalog, suživot i zajedništvo. Ta promjena mora biti stil života svih nas, a da bi to postigli, potrebno je ekološko obraćanje i odgoj. Kad čovjek izgubi svoju vertikalu u odnosu s Bogom, gubi sve i sposoban je uništiti sve. Volio bih da ovaj koncert postane molitva za mir na cijeloj planeti -rekao je Topić.
Među zvanicama su bili kao predstavnik Federacije BiH predsjednik Marinko Čavara, ministar Spahija Kozlić kao predstavnik Zeničko-dobojskog kantona, te nadbiskup Tomo Vukšić.
– Koristim priliku da se zahvalim don. Davoru Topiću na organizaciji ove lijepe priče koja govori o pticama, ljudima i prirodi. Tu priču je najbolje ispričati univerzalnim jezikom – muzikom -rekao je Kozlić.
Predsjednik FBiH Marinko Čavara, koji je ujedno bio i pokrovitelj koncerta, je rekao da Četiri godišnja doba sve nas vraćaju u razmišljanja o godišnjim dobima koja smo mi preživjeli, kako smo ih doživjeli, tu raznolikost i onda nas obuzme strah hoćemo li to izgubiti, hoćemo li izgubiti ravnotežu…
– Brine nas kako se u svijetu mijenja ravnoteža između onih koji odlučuju o ratu i miru, onima koji odlučuju hoće li biti kriza ili ne, ali svjesni smo i naše neravnoteže u našoj državi i ravnoteže ravnopravnosti tri naroda.To moramo uspostaviti i samo tako naša država može funkcionirati -rekao je Čavara.
Prisutnima u Zenici, ujedno u sklopu prvog nastupa van Sarajeva nakon preuzimanja službe, obratio se i nadbiskup Vukšić.
– Neka u sva četiri godišnja doba, svakog dana, na sve četiri strane svijeta bude mir i blagostanje i sloga među ljudima. Neka to bude naša zajednička molitva večeras nas ovdje -kazao je Vukšić.
Prisutni su višeminutnim aplauzom na kraju koncerta nagradili muzičare. (D. J.)