Jusić

Rudnik mrkog uglja Breza do kraja ove godine trebao bi dobiti koncesiju za istraživanje i eksploataciju uglja. Bit će to drugi koncesioni ugovor koji je potpisan s jednim rudnikom u Zeničko-dobojskom kantonu, nakon što je u decembru 2020. dodijeljena koncesija RMU Kakanj, a istu obavezu ima RMU Zenica.
Obostrana korist
Načelnik Općine Breza Vedad Jusić kaže da je Općina ispunila sve svoje obaveze i da se trenutno očekuje raspisivanje javnog poziva od strane Ministarstva privrede ZDK-a. Uvjeren je da će koncesioni ugovor biti potpisan do kraja 2021. godine.
Naglašava da će za Općinu Breza to značiti godišnju finansijsku naknadu koja će biti usmjerena na projekte uređenja lokalne infrastrukture. Za RMU Breza, dodaje, to će značiti mogućnost učešća u određenim projektima čija je realizacija uslovljena potpisanim koncesionim ugovorom.
“Najvažnije od svega jeste zdrava komunikacija i saradnja sa predstavnicima RMU Breza, mi smo osuđeni na zajednički rad i aktivnosti, a zalaganjem i korektnim odnosom možemo napraviti dobre rezultate i izvući Brezu iz ove teške situacije”, kaže Jusić.
Neophodna saradnja
Jusić u narednom periodu očekuje korektnu saradnju s RMU Breza, pravovremene odgovore na značajna pitanja i zajednički rad na definisanju prostora za razvoj privrede i poduzetništva.